Cum se evalueaza osul in cazul inserarii unui implant dentar?

Cum se evalueaza osul in cazul inserarii unui implant dentar?

Atunci cand inlocuirea unui dinte lipsa se realizeaza prin inserarea unui implant dentar, medicul chirurg trebuie sa faca o serie de evaluari pentru a determina daca implantul este posibil in zona respectiva. Implanturile dentare sunt posibile in anumite conditii, printre acestea starea osului fiind o conditie principala.

Evaluarea osului disponibil este esentiala in zona in care este planificat un implant. Cantitatea si calitatea osului disponibil afecteaza in primul rand posibilitatea introducerii unui implant si, in al doilea rand, stabileste ce tip de implant, in termeni de lungime si diametru, poate fi plasat.

Cantitatea si calitatea osului pentru implant dentar

In ceea ce priveste cantitatea si calitatea oaselor necesare, evaluarea trebuie efectuata de medic in raport cu mai multi factori: tipul de coroana/dinte care trebuie sustinut de acel implant, cantitatea de os pierduta ca urmare a extractiei dintelui, tipul de proteza dentara care trebuie aplicat peste implant, starea generala a pacientului etc.

evaluarea osului pentru implantCalitatea oaselor reflecta mineralizarea mai mare sau mai mica a osului in sine. Un os mai mineralizat (cum ar fi cel care acopera partea exterioara a oaselor) este mai bun pentru inserarea unui implant, in comparatie cu un os putin mineralizat (ca cel din partea interioara a oaselor).
Acest lucru se datoreaza faptului ca suprafata de contact dintre os si implant  este mai mare in primul caz decat in cel de-al doilea si acest lucru ajuta la asigurarea stabilitatii implantului, factor important pentru oseointegrarea implantului.

Osul in care urmeaza sa fie inserat un implant dentar trebuie sa fie suficient de inalt si de gros pentru ca implantul sa se incadreze in el, grosimea minima a osului din maxilar trebuie sa fie cu cel putin 2 mm mai mare decat grosimea implantului utilizat.

Cu ce mijloace se evalueaza situatia osului dentar pentru implant?

Evaluarea osului dentar pentru inserarea unui implant se realizeaza cu ajutorul radiografiilor sau tomografiilor dentare.

Tipuri de radiografii dentare care pot fi utilizate in evaluarea osului dentar

1) Radiografia intraorala: este o radiografie a gurii realizata cu un aparat simplu cu raze X.
Acesta poate investiga cantitatea de os disponibila in doua dimensiuni (latime si inaltime). Daca este digital, ofera indicatii cu privire si la calitatea oaselor.

2) Radiografia panoramica: este o radiografie completa, care permite redarea intr-un singur cadru a intregii guri si a structurilor anatomice inconjuratoare: sinusuri maxilare, fose nazale, articulatii temporomandibulare.

3) Tomografia computerizata sau computer tomograf (CT si CBCT)

tomograf dentar CBCTCT-ul este, impreuna cu rezonanta magnetica nucleara (RMN), unul dintre cele mai utilizate mijloace de diagnosticare a imaginii.

CT-ul dentar este un mijloc de investigare bazat pe raze X, datorita carora este posibil, cu ajutorul unui computer, sa se reproduca intr-o maniera destul de detaliata imagini ale anumitor zone ale corpului uman.

Acest tip de raze X redau informatii pe care celelalte sisteme nu le pot oferi si care se refera la grosimea osului. Acest lucru se realizeaza prin reconstructii virtuale ale mai multor „felii osoase” individuale, care permit medicului implantolog sa masoare cantitatea de os disponibila direct pe computer sau pe radiografia dentara 3D. Aceasta ofera informatii valoroase care permit o planificare precisa a insertiei implanturilor, care poate fi aleasa exact (in raport cu cazul specific) in ceea ce priveste lungimile si diametrele acestora.

Acest tip de date digitale permit o reconstructie tridimensionala a intregului maxilar, o programare precisa si, in unele cazuri, chiar o facilitare a insertiei implantului.

Ce se poate face daca osul este resorbit, deci avem o atrofiere osoasa

aditie de os pentru implant dentarIn cazul in care osul nu este suficient se poate apela la chirurgia dentara pentru aditia de os si/sau sinus lifting intern sau extern, dupa caz.

Cat costa o tomografie sau radiografie dentara pentru implant?

In cadrul cabinetului stomatologic Dental Premier beneficiati de investigatii radiologice High Tech Dentistry realizate cu computerul tomograf CBCT de ultima generatie de la Sirona – liderul mondial in tehnologie dentara, la cele mai mici preturi din Bucuresti. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru tomografie si radiografie dentara.

Cauta pe site

+