Chirurgie dento-alveolara

Chirurgia dento-alveolara

Chirurgia dento-alveolara este o ramura a chirurgiei stomatologice care se ocupa cu tratamentele chirurgicale ce implica dintii si structurile de sustinere ale acestora, adica alveolele dentare si tesuturile inconjuratoare.

Acest tip de interventii chirugicale sunt de regula realizate de catre un medic chirurg stomatolog specializat in chirurgie maxilo-faciala sau chirurgie dento-alveolara.

Tipuri de proceduri efectuate in cadrul chirurgiei dento-alveolare

Printre principalele competente ale unui medic specialist in chirurgie dento-alveolara se numara:

Extractia dentara

Cea mai cunoascuta interventie realizata de un medic chirurg dento-alveolar este extractia dintilor afectati de carii avansate, infectii, traumatisme sau alte probleme care nu pot fi tratate prin alte metode.

Extractia maselei de minte sau odontectomia este o procedura obisnuita si necesara in multe situatii. Extractia este de obicei realizata atunci cand maseaua de minte nu se poate dezvolta corect si poate provoca complicatii dentare si disconfort pacientului.

Extractie dinte cariat
Extractie dinte cariat

Chirurgia de transplant sau aditie de os

Atunci cand exista pierdere de os in jurul dintilor sau in zona oaselor maxilare, chirurgia dento-alveolara poate include proceduri precum aditia osoasa pentru a adauga os dentar sau a stimula formarea de os, pregatind astfel zona pentru implanturi dentare.

Aceasta procedura de augmentare osoasa poate fi realizata doar de un medic specialist cu competenta in chirurgie dento-alveolara sau maxilo-faciala.

Aditie de os dentar
Aditie de os dentar

Sinus lift si augmentare osoasa la maxilar

In cazul aditiei osoase de la nivelul maxilarului (arcada superioara), in unele situatii este necesara realizarea unei interventii de sinus lift impreuna cu aditia de os.

In cazurile in care defectul osos este foarte mic, aditia osoasa se poate realiza in aceeasi sedinta cu inserarea implantului dentar.

Aceasta decizie este luata de catre medicul specialist dento-alveolar care va realiza interventia. Aditia osoasa va ajuta la crearea unei baze solide pentru viitorul implant dentar.

Sinus lift si augmentare osoasa la maxilar intr-o sedinta
Sinus lift si augmentare osoasa la maxilar intr-o sedinta

Video sinus lift, aditie osasa si implant dentar

Implanturi dentare

Implantul dentar reprezinta cea mai buna solutie pentru un reconstructia unui dinte lipsa sau pentru inlocuirea unui dinte care nu mai poate fi salvat.

Interventia de implantologie dentara presupune inserarea unor radacini artificiale de tip suruburi speciale (implanturi) in osul maxilar sau mandibular pentru a sustine coroane, punti sau proteze dentare.

Implanturile dentare sunt utilizate in cazurile de pierdere a unui dinte sau mai multor dinti.

Coroane dentare pe implanturi
Coroane dentare pe implanturi

Chirurgia problemelor gingivale

Chirurgia dento-alveolara pentru problemele gingivale reprezinta interventii pentru tratarea gingiilor care sunt grav afectate de infectii sau boli parodontoale, uneori cu necesitatea de a elimina tesuturi infectate sau de a efectua proceduri de regenerare a gingiei.

Grefa osoasa si gingivala pentru salvarea unui dinte
Grefa osoasa si gingivala pentru salvarea unui dinte

Chirurgia fracturilor maxilare si mandibulare

Medicul chirurg dento-alveolar se ocupa si cu tratarea fracturilor dintilor sau ale oaselor maxilare si mandibulare, care poate implica diverse tehnici chirurgicale, inclusiv aplicarea unor placi si suruburi pentru stabilizarea oaselor.

Fractura de os mandibular (maxilarul de jos)
Fractura de os mandibular (maxilarul de jos)

Chirurgia chisturilor sau tumorilor dentare

O alta competenta a medicului specialist in chiurgie dento-alveolara o reprezinta chistectomia dentara, adica indepartarea chisturilor sau a altor formatiuni anormale sau tumorale care apar in apropierea dintilor sau a oaselor maxilare.

Chistectomie dentara
Chistectomie dentara

Cum se realizeaza chirurgia dento-alveolara?

Operatiile de chirurgia dento-alveolara se efectueaza, de regula, sub anestezie dentara locala, dar in anumite cazuri mai complexe, poate fi necesara chiar si anestezia generala.

Recuperarea postoperatorie variaza in functie de tipul interventiei si de starea generala a pacientului.

Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru chirurgie dento-alveolara.

Anestezie dentara
Anestezie dentara

Cauta pe site

+