Coroana dentara acrilica: coroane din acrilat sau metalo-acrilice
In urma cu multi ani coroanele dentare acrilice erau foarte populare, insa in ultimii ani tehnologia a evoluat foarte mult, astfel incat in locul acestora au aparut variante mult mai moderne, cum ar fi coroanele ceramice sau coroanele din zirconiu.
Cand este recomandata o coroana acrilica?
Principala indicatie este pentru coroana dentara temporara/provizorie, iar in cazul in care se doreste coroana acrilica definitiva se aplica de fapt o coroana metalo-acrilica sau o coroana fizionomica acrilica.
Coroanele dentare acrilice si cele metalo-acrilice sunt mai ieftine, dar si mai putin aspectuoase. Desi au termen de degradare mai mic, pot fi eficiente pentru cei ce isi doresc o solutie rapida si accesibila financiar.
Coroanene din acrilat sunt alese in general de persoanele care nu au un buget foarte mare dar care vor totusi sa isi rezolve anumite probleme dantura cu un cost mai mic.
Coroana dentara acrilica sau o coroana metalo-acrilica total fizionomica, respectiv o coroana fizionomica acrilica sunt recomandate intrucat aceste tipuri de coroane permit:
- O precizarea clara a diagnosticului
- Pastrarea unei igiene bucale bune
- Prevenirea migrarii dintilor
- Restabilirea masticatiei, fonatiei si a fizionomiei
- Vindecarea tesuturilor restante
- Transmiterea de informatii utile care laborator
- Perfectarea tratamentului stomatologic
Dezavantajele coroanei dentare acrilice
- Culoarea coroanei se poate modifica in timp
- Sunt coroane poroase
- Se pot perfora
- Se pot fractura
Avantajele coroanei dentare din acrilat/plastic
- Pret mult mai mic decat coroanele ceramice sau din zirconiu
- Tehnologie de realizare mai usoara decat in cazul altor materiale
In prezent coroana din acrilat este indicata si utilizata doar pentru restaurari provizorii. O coroana dentara acrilica sau o coroana total acrilica este folosita in general atunci cand pentru o vreme trebuie ascunse unele lucrari sau pentru a ajuta de exemplu pacientul sa vorbeasca normal si sa manance normal pana cand sunt pusi dintii provizorii in urma unui tratament cu implanturi dentare. Coroana metalo-acrilica este mult mai rezistenta si ofera mai multe avantaje fiind mai des folosita in lucrarile de protetica dentara.
Cum se realizeaza coroanele acrilice?
Coroana acrilica poate fi realizata prin tehnica directa, de catre medicul protetician, in cavitatea orala. Astfel, se amprenteaza campul protetic si se obtine mulajul pentru coroana. Medicul specialist prepara dintele cu ajutorul frezei si se obtine astfel bontul dentar. In amprenta obtinuta initial se va introduce ulterior materialul acrilic. Apoi, amprenta luata impreuna cu materialul din care este facuta coroana se vor pune in gura peste pivotul dentar. Astfel se poate obtine o coroana temporara/provizorie din acrilat cu ajutorul metodei directe.
Exista si o varianta indirecta in care coroana acrilica temporara/provizorie se face in laborator de catre un tehnician dentar. Medicul protetician va prepara dintele si va realiza bontul dentar sau va pune pivotul, se va amprenta campul protetic si aceasta amprenta va merge la tehnicianul dentar care va trebui sa faca pe baza acesteia coroana acrilica. Apoi, coroana va fi trimisa la cabinetul stomatologic unde medicul o va ajusta in functie de necesitatile pacientului.
Cat costa o coroana acrilica sau metalo-acrilica?
Evident ca pretul coroanelor acrilice sau metalo-acrilice este mult mai mic fata de pretul coroanelor realizate din compozit, ceramica sau zirconiu. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru coroane dentare.