fatete dentare sau aparat?

Fatete dentare sau aparat dentar?

Daca iti doresti un zambet impecabil, de invidiat, poti alege dintr-o varietate de tratamente stomatologice disponibile. Dar cum sa alegi varianta cea mai buna de tratament? Doua dintre cele mai utilizate metode de a obtine un zambet estetic sunt aparatul dentar si fatetele dentare. Desi complet diferite, ambele ofera un rezultat final natural.

Fatetele dentare

Fatetele dentare reprezinta un strat subtire de ceramic care se aplica pe suprafata dintilor pentru a modifica forma, culoarea si aspectul general al dintelui. Aceste sunt utilizate atunci cand:

  • dintii sunt crapati sau ciobiti
  • forma dintilor este neregulata sau exista spatii intre dinti
  • culoarea dintilor lasa de dorit

Aparatul dentar

Aparatul dentar este utilizat pentru a corecta pozitia incorecta a dintilor, dar si diverse anomalii de ocluzie. Aparatul dentar traditional este compus din bracketi atasati pe suprafata dintilor, arcul atasat de acestia pentru a ghida miscarea dintilor si elastice mici atasate de bracketi.

Avantaje si dezavantaje – Fatete versus aparat

Aparatul dentar nu afecteaza integritatea dintilor, bracketii fiind atasati pe suprafata dintilor cu ajutorul unei substante speciale. Pe langa indreptarea dintilor, aparatul dentar ajuta si la obtinerea unei muscaturi corecte.

Majoritatea considera ca prim dezavantaj al acestui tip de tratament timpul, fiind un tratament de lunga durata. Dupa terminarea tratamentului este necesara utilizarea unui retainer pentru a preveni migrarea dintilor in pozitia originala.

Fatetele dentare pot imbunatatii nu doar pozitia dintilor, dar si forma si culoarea acestora intr-un timp scurt. Totusi, pentru a se potrivi perfect pe suprafata dintilor este necesara slefuirea dintelui pentru a compensa grosimea fatetei. Acest proces este ireversibil, devenind astfel o alegere pe viata.

Dupa cum se poate observa, cele doua tipuri de tratament ofera atat avantaje, cat si dezavantaje. Desi multi considera fatetele dentare o alternativa pentru aparatul dentar, cele doua rezolva probleme dentare diferite. Doar in urma unei consultatii de specialitate se poate stabili tipul tratamentului necesar pentru fiecare pacient in parte.

Cauta pe site

+