Fatete dentare versus coroane dentare: diferente si indicatii
Fatetele si coroanele dentare sunt cele mai populare optiuni ale pacientilor care isi doresc o imbunatatire a aspectului zambetului. Ambele variante pot genera rezultate estetice si naturale, dar cum alegem varianta optima?
Ce sunt fatetele dentare si ce sunt coroanele dentare?
Atat fatetele, cat si coroanele reprezinta restaurari protetice. Ambele functioneaza prin atasare pe dintele preparat pentru a imbunatati aspectul sau functionalitatea acestuia.
Fatetele dentare sunt pelicule subtiri de ceramica, care acopera fata dintelui. Acestea se realizeaza fie in culoarea dintelui, fie in nuanta dorita de pacient. Desi sunt realizate dintr-un material foarte rezistent, se pot crapa destul de usor.
Coroanele dentare acopera intreaga suprafata a dintelui, protejandu-l. Aceastea pot fi realizate din metal, ceramica sau zirconiu. Avand o grosime aproape dubla fata de fatete, sunt mult mai durabile si rezistente.
Diferente de preparare a dintelui – fatete versus coroane
Fatetele dentare reprezinta o solutie minim invaziva in comparatie cu coroanele dentare. Pentru a putea fi aplicate, medicul protetician slefuieste un strat foarte subtire din suprafata dintelui. Totusi, in cazul dintilor pozitionati incorect, pe care se doreste o fateta, cel mai probabil medicul va fi nevoit sa slefuiasca mult mai mult decat in cazul unui dinte drept.
Intrucat coroana este pozitionata ca un capac pe dintele natural, va fi necesar ca medicul sa slefuiasca o suprafata considerabila pentru a-i face loc pe arcada.
In ce situatii alegem fatetele dentare?
Fatetele dentare sunt ideale in situatiile care necesita modificari estetice minore. Cele mai comune situatii in care sunt utilizate sunt cele care tin de culoare, forma, atunci cand un dinte este ciobit sau usor crapat sau atunci cand exista o spatiere mare intre dinti. In aceste cazuri, fatetele pot aduce imbunatatiri majore ale aspectului dintilor.
Este important de inteles ca procesul de aplicare a acestora este ireversibil, astfel ca pe intreaga viata a dintelui va fi necesar sa fie acoperit fie de o fateta, fie in cele din urma de o coroana dentara.
In ce situatii alegem coroanele dentare?
Coroanele se utilizeaza in general atunci cand dintele natural prezinta probleme fundamentale. Aici se incadreaza dintii sparti sau ciobiti sever, dar si dinti care au trecut printr-un tratament de canal. In aceste cazuri coroana are rolul de a mentine dintele intact si de a-l proteja.
O alta situatie in care utilizam coroana dentare in locul fatetei este aceea in care marginea dintilor este abrazata, de obicei din cauza bruxismului sau a unei muscaturi incorecte. Intrucat fateta poate acoperi doar fata dintelui, aceasta nu poate fi utilizata in astfel de cazuri.
Cat costa coroanele dentare, cat costa fatetele dentare
In general coroanele si fatetele dentare au aproximativ acelasi cost, raportandu-ne la cele din ceramica. Desigur, in cazul coroanelor exista mai multe variante de materiale din care pot fi confectionate, iar pretul poate sa difere. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru fatete si coroane dentare.
Intretinerea si igiena fatetelor si coroanelor dentare
Intretinute corespunzator, atat coroanele, cat si fatetele pot avea o durata de viata lunga, de minim 10 ani. Ceramica este un material care nu isi modifica nuanta, insa o igiena precara poate cauza aparitia depunerilor si aparitia coloratiilor. Albirea dentara nu are niciun efect asupra acestui material, astfel incat este esential ca igiena orala sa fie riguroasa, la fel ca in cazul dintilor naturali.