Ce poate determina si cum se realizeaza extractia unui implant dentar?
Statisticile arata ca peste 95% din tratamentele cu implanturi dentare sunt realizate cu succes, procentul putand sa ajunga pana la 98% in conditiile in care sunt ingrijite corespunzator la domiciliu, iar pacientul se prezinta periodic la cabinetul stomatologic pentru igienizari profesionale (o data la 6 luni). Insa cand apar anumite semne si simptome de respingere a implantului dentar, trebuie sa consultati de urgenta medicul stomatolog.
Cand trebuie extras un implant dentar?
In anumite situatii, tratamentul cu implant dentar poate fi un esec din diverse motive, cum ar fi:
- periimplantita – infectie in zona implantului;
- implant dentar pus gresit – pozitionarea nefavorabila a implantului;
- pierderea osoasa din zona unde a fost inserat implantul;
- fracturarea implantului dentar (mai rar);
- anumite boli ale gingiilor;
- diferite boli (artrita reumatoida, lupus, diabetul de tip 1 sau diabetul de tip 2 necontrolat, iradierea maxilarelor in caz de cancer etc.);
- respingerea implantului de catre organism (cazuri rare);
- cazul implanturilor foarte vechi care si-au depasit durata de viata.
In astfel de situatii in care implantul pus gresit, se misca sau este respins, este necesara extragerea implantului, curatarea zonei si pregatirea acesteia pentru un nou implant in viitor (daca este cazul).
Majoritatea implanturilor esuate nu sunt mobile (deci implantul nu se misca), ramanand cel putin partial osteointegrate. Operatia de extractie a unui implant dentar poate fi uneori destul de complicata, mai ales atunci cand acesta este deja osteointegrat bine (adica a fuzionat cu osul). Procedura poate fi mai dificila in cazul persoanele care au osul foarte dens sau la care implanturile sunt foarte ‘stranse’. Extractia implantului esuat trebuie efectuata cu mare grija si precizie, intrucat pot fi afectate si structurile anatomice invecinate.
Cum se extrage un implant dentar esuat?
In functie de situatie, medicul chirurg poate apela la anumite tehnici de extragere a implanturilor esuate.
O prima varianta de extractie presupune utilizarea unei freze speciale cu care medicul chirurg va taia intre 0,5 si 1mm din osul care inconjura implantul ce trebuie extras. Dupa indepartarea implantului si curatarea zonei, daca este cazul, medicul specialist poate lua decizia de a realiza o aditie de os, in vederea refacerii masei osoase in zona respectiva, pentru o pregati terenul viitorului implant.
O alta varianta presupune utilizarea unui adaptor si a unui intrument special cu ajutorul caruia medicul chirurg poate indeparta implantul direct din os. Tehnica implica plasarea instrumentului special in interiorul implantului si aplicarea unei forte mari de cuplu invers, pentru a rupe contactul acestuia cu osul. Astfel, cu o forta adecvata, implantul este dezintegrat din os si indepartat. Tehnica este complet atraumatica, deoarece nu necesita incizie si nici indepărtarea osului inconjurator. Recuperarea postoperatorie este mai rapida.
Aceasta ultima metoda de extractie a implanturilor esuate este de preferat, intrucat pierderea de os vital este minima, ceea ce avantajeaza inserarea unor noi implanturi in viitor.
Indicatii dupa extractia unui implant dentar esuat
Indicatiile sunt similare cu cele de dupa inserarea implantului.
Este recomandat sa beti numai lichide reci si sa evitati sa mancati pana cand trece efectul. Incercati sa nu atingeti zona afectata cu limba sau degetele. Este recomandat sa nu depuneti efort mare in primele doua zile, sa va odihniti. Pentru a reduce riscul de infectie si pentru a stimula vindecarea, medicul dumneavoastra va poate prescrie anumite medicamente. Este important sa le luati exact asa cum vi le-a prescris.
Timpul de recuperare dupa indepartarea implantului dentar este de aproximativ 5 zile. Este posibil sa experimentati un anumit disconfort sau durere in acesta perioada. In acest sens, luati analgezicele prescrise de medicul dumneavoastra.
Ce optiuni exista dupa extractia unui implant dentar nereusit?
Poate cel mai dificil dupa extragerea implantului va fi sa decideti pasii care urmeaza pentru restaurarea dintelui. Dar aici vine in sprijinul dumneavoastra medicul specialist care va va ghida in alegerea celei mai bune optiuni.
Variantele dupa extragerea unui implant dentar sunt fie o proteza dentara, fie un nou implant. In majoritatea cazurilor va fi probabil nevoie de o aditie de os, ceea ce inseamna ca se va astepta macar cateva luni dupa aceasta.
Un implant dentar nereusit poate fi inlocuit cu altul nou, daca zona din care a fost extras este lipsita de infectie si daca a ramas o cantitate de os suficienta pentru inserarea noului implant.
In unele cazuri, un nou implant poate fi plasat imediat in locul din care a fost extras implantul esuat, dar concomitent cu realizarea aditiei osoase pentru a oferi suportul necesar. Aceasta optiune imediata de inlocuire a implantului va va economisi timp si va preveni necesitatea unei intervenții chirurgicale ulterioare, care va va economisi si bani.
Concluzie
Succesul unui tratament cu implanturi dentare tine in primul rand de pregatirea si experienta medicului chirurg sau implantolog, apoi de tehnicile, de aparatura si materialele utilizate, cat si de atentia pentru orice mic detaliu. In cadrul clincii Dental Premier beneficiati de experienta vasta si consultanta la cel mai inalt nivel profesional, precum si de cele mai noi si moderne tehnologii «High Tech Dentistry»!