grefa gingivala remodelare gingie

Grefa gingivala sau remodelare gingivala: aditie de gingie versus gingivectomie

Estetica zambetului este formata din doua componente: componenta dentara si componenta gingivala. Se mai numesc estetica alba si estica roz. Estetica gingivala este foarte importanta in tot acest ansamblu, pentru ca, chiar daca avem dinti frumosi, este important ca si gingia sa fie intr-o armonie cu acei dinti.

Daca pacientul a beneficiat de o terapie protetica pe partea de estetica dentara, este bine ca aspectul gingiei sa fie un aspect sanatos. O gingie sanatoasa este o gingie roz, dura, care este inserata la nivelul coletului dintelui. Degeaba avem dinti albi daca gingiile noastre sunt rosii spre violaceu! Trebuie intervenit la nivelul lor, trebuie stabilizata situatia.

Cand este necesara o grefa gingivala?

Cateodata, cand sunt probleme la nivel gingival, este nevoie de o interventie chirurgicala pentru a corecta aspectul gingiei. Interventia chirurgicala la nivelul gingiei este o interventie foarte delicata. Tehnici avansate de microchirurgie orala sunt folosite. Se recolteaza o grefa de gingie din cerul gurii, de la pacient, si este transportata in zona unde este nevoie de aceasta interventie.

Augumentarea de gingie este necesara cand nu exista volum suficient de gingie care sa imbrace fie dintele, fie implantul sau atunci cand cantitatea, inaltimea de gingie nu este suficienta si exista riscul sa se descopere spirele implantului.

Recoltarea grefelor de gingie este recomandata atat pentru zona anterioara, pe care o numim zona estetica, cat si pentru zona posterioara, in care, de exemplu, s-a inserat un implant dentar. Este foarte important ca un implant dentar, pe langa faptul ca trebuie sa aiba os suficient de jur-imprejur, trebuie sa aiba si gingie suficienta, tocmai pentru a ajuta la stabilitatea in timp a implantului.

In ce consta aditia sau augmentarea de gingie?

Augumentarea de gingie este o interventie de microchirurgie prin care se recolteaza o portiune, o banda de gingie din bolta palatina, adica din cerul gurii sau din zona molarilor de minte, urmand ca aceasta portiune de gingie sa fie transferata in zona in care este nevoie, respectiv la dinti sau la implanturi.

Dupa pozitionarea corecta, la inaltimea si la volumul dorit al gingiei, aceasta este fixata, este foarte important acest lucru, sa fie fixata pe niste fire de sutura, fie resorbabile, fie neresorbabile, care ajuta ca la final sa avem pozitia fixa a gingiei, aceasta sa nu fie imobilizata. Vindecarea gingiei are loc cam dupa o saptamana. Este foarte important ca, in acest timp, pacientul sa respecte regulile de igiena, adica sa perie zona cu niste periute speciale, foarte moi, si sa clateasca cu apa de gura. Ajuta foarte mult, de asemenea, utilizarea antiinflamatoarelor, pentru a ajuta procesul de recuperare.

Interventia de remodelare a gingiilor este dureroasa?

Interventia in sine nu este dureroasa, pentru ca se realizeaza cu anestezie locala. Poate fi folosita, de asemenea, si inhalosedarea. Postoperator, exista un disconfort – de aceea, medicul specialist recomanda pacientului sa poarte o gutiera transparenta, care sa acopere cerul gurii in intregime, inclusiv zona din care s-a recoltat grefa de gingie.

Se recomanda, de asemenea, antalgice, antiinflamatorii, consumul de alimente mai moi sau de alimente reci, tocmai pentru a proteja zona din care s-a recoltat grefa de gingie. La cateva zile de la recoltarea grefei de gingie, deja nu mai este necesara purtarea acestei gutiere transparente, timpul maxim de vindecare al gingiei fiind de maximum cateva saptamani.

Cand se realizeaza remodelarea sau aditia/augmentarea gingivala?

Exista interventii de reabilitare completa a danturii in care este nevoie si de aditie de gingie! Aceasta se poate face fie inainte de inserarea implanturilor, fie in timpul inserarii implanturilor, fie dupa aceea. Daca, de exemplu, avem nevoie si de o reconstructie de os masiva, putem sa facem aditia de gingie inainte de interventie tocmai pentru a avea, ulterior, cu ce sa acoperim osul respectiv. Aceasta ar fi o situatie.

In cazul extractiei si inserarii unui implant dentar, noi folosim remodelarea gingivala cu aditia de gingie tocmai pentru a fi siguri ca implantul va avea suficienta gingie de jur-imprejurul lui. Deci se face in timpul inserarii implanturilor. Exista si situatii in care, la un moment dat, se prezinta un pacient care poate are o lucrare veche pe implanturi si constatam fie ca gingia s-a retras, fie ca nu este volum suficient de gingie. Si, atunci, se poate face si dupa inserarea implanturilor, chiar daca deja lucrarea protetica este aplicata.

Ce este gingivectomia sau rezectia gingivala si cand este necesara?

Exista si situatia pacientilor care au un suras gingival, adica pacienti carora, atunci cand zambesc, li se descopera o mare parte din gingie. In acest caz, pentru a obtine o estetica mai buna, se recomanda indepartarea unei portiuni de gingie si aplicarea unor fatete dentare. Incizia gingiei, gingivectomie, se poate face fie cu bisturiul, cu lame de microchirurgie, se poate face, de asemenea cu ajutorul laserului dentar.

Asadar, pentru zambetul dorit si pentru sanatatea dintilor este importanta si sanatatea gingiilor si, in plus, se pot aduce si corectii estetice, atunci cand este cazul! Totul este sa discutati cu medicul dentist care sunt cele mai indicate proceduri in cazul dumneavoastra si, bineinteles, sa nu ratati vizitele periodice la stomatolog.

Cat costa o remodelare cu grefa gingivala sau o gingivectomie / gingivoplastie?

Pretul unei remodelari gingivale sau unei gingivectomii / gingivoplastii este in functie de complexitarea cazului. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru remodelare cu grefa gingivala si gingivectomie.

Cauta pe site

+