Igiena dentara pentru purtatorii de proteze dentare

Igiena dentara pentru purtatorii de proteze dentare

Din nefericire, foarte multe persoane au nevoie de proteze dentare. Acestea sunt placi mobile realizate din acrilat pe care sunt atasati dinti artificiali, ce ajuta la reconstructia intregului zambet.

Purtarea unei proteze dentare necesita igiena orala zilnica riguroasa, care ajuta la evitarea aparitia ulceratiilor mucoasei si de asemenea a candidozei bucale.

Daca la inceput medicul stomatolog recomanda purtarea protezei pe tot parcursul zilei pentru acomodare, cu timpul sfatul acestuia este sa renuntati pe timpul noptii la ea, astfel tesuturile se vor relaxa si se vor preveni depunerile de tartru si bacterii.

Ce trebuie sa stii despre igienizarea orala daca porti proteza dentara

Pentru o igiena orala riguroasa, trebuie tinut cont de urmatoarele sfaturi:

  • Scoaterea cu grija a protezelor fixate cu solutie adeziva – Se clateste gura cu apa, apoi se desprind cu grija protezele prin miscari lente de balans si se indeparteaza restul de crema din cavitatea bucala cu ajutorul unei periute de dinti si apa calduta.
  • Ingrijirea gingiilor si tesuturilor bucale – Se curata zilnic cu o periuta moale sau cu ajutorul unui tifon, prin masaj, cu scopul stimularii circulatiei sangelui in zona respectiva. Daca pe arcada mai exista dinti naturali de care se ancoreaza proteza, acestia trebuie neaparat curatati foarte bine de 2 ori pe zi, dimineata, inainte de micul dejun si seara, inainte de culcare. Procesul de igienizare este complet abia dupa folosirea apei de gura, ce are un efect antibacterian, dar si cicatrizant totodata, prevenind iritatiile gingivale.
  • Curatarea protezelor dentare – Dupa indepartarea acesteia din cavitatea bucala, ea este tinuta sub jet de apa, eliminandu-se resturile mari alimentare. Urmeaza apoi periajul protezei, efectuat cu o perie mai mare de unghii si sapun (de preferinta lichid), NU cu pasta de dinti care este abraziva. La final, se introduce intr- o solutie formata din apa calduta si o tableta de curatare (de exemplu : pastile de curatat “Corega”, “Prote Fix”). Inainte de urmatoare utilizare a protezei, aceasta se clateste sub jet bland de apa rece, de fiecare data fiind de preferat ca acest lucru sa se faca avand chiuveta plina cu apa pentru a nu risca sa se fractureze daca este scapata din maini. Nu trebuie neglijat sa se curete prin periaj si suprafata limbii.

Atentionari pentru puratorii de proteze mobile

Pacientii purtatori de proteze dentare sunt predispusi sa faca candidoza bucala, fiind necesar sa se prezinte la stomatolog in cazul in care exista pe gingie o roseata permanenta, inflamatii sau depozite alb-galbui sau maronii (mai ales pe limba).

Mentinerea igienei corespunzatoare a cavitatii orale este un factor esential pentru sanatatea si confortul pacientului purtator de proteze dentare, dar si pentru eficacitatea pe termen lung a acestui tratament stomatologic.

Igiena orala pentru purtatorii de proteze dentare fixe pe implanturi

Igienizare dentara pentru purtatorii de proteze fixe pe implanturi se realizeaza diferit, cu ajutorul detartrajului cu ultrasunete si a periajului profesional. Detalii despre igienizarea lucrarilor pe implanturi dentare gasiti aici!

Cauta pe site

+