Detartraj manual vs detartraj ultrasunete

Detartraj cu ultrasunete vs detartraj manual

Curatarea profesionala a dintilor sau detartrajul este un set de practici dentare care vizeaza indepartarea corecta si constanta a tartrului si a placii bacteriene de pe suprafata dintilor, pentru a evita inflamatia gingiilor cauzata de bacterii.

Indepartarea tartrului se poate face doar in cabinetul stomatologic de catre un igienist dentar. Acesta efectueaza detartraj supragingival si subgingival folosind metoda manuala cu chiurete sau cu ultrasunete.

Detartrajul subgingival este esential pentru indepartarea celor mai sedimentate reziduuri de placa si tartru si pentru prevenirea bolilor parodontale periculoase.

Detartrajul cu ultrasunete: in ce consta?

Printre cele mai eficiente si folosite metode de igienizare dentara se numara detartrajul cu ultrasunete pentru indepartarea tartrului.

Detartraj ultrasunete

Pentru a efectua detartrajul cu ultrasunete se utilizeaza un echipament numit scaler. Acest dispozitiv face ca un varf metalic sterilizat sa oscileze la o frecventa foarte mare, producand pana la 20.000 de vibratii pe minut. In acest fel, scalerul este capabil sa fragmenteze tartrul depus pe dinti deasupra gingiilor si sub acestea, distrugand placa bateriana. In acelasi timp, un flux de apa sub presiune permite eliminarea eficienta si rapida a depunerilor.

Dupa acest proces, se foloseste o periuta rotativa cu pasta pe baza de fluor pentru a curata si lustrui bine dintii.

Beneficiile detartrajului cu ultrasunete

Comparativ cu dispozitivele manuale, cele cu ultrasunete sunt mai sofisticate si mai precise. Aceste dispozitive actioneaza asupra tartrului fara a deteriora smaltul dintilor sau gingiile. Fiind si  mai putin dureros, de regula nu presupune anestezie.

O sesiune de detartraj profesional cu ultrasunete dureaza de obicei 30- 60 de minute, iar efectele acestuia dureaza intre 6 luni – 12 luni.

Detartrajul profesional este o metoda profilactica ce trebuie efectuata regulat, in functie de conditiile specifice de sanatate ale fiecarui pacient.

Detartrajul manual cu chiurete: in ce consta?

Aceasta interventie chirurgicala este utila pentru indepartarea tartrului si a placii de pe suprafata radacinii dintelui cu instrumente specifice denumite chiurete. Acestea sunt instrumente manuale sub forma de pile mici.

Detartraj manual

Detartrajul manual este recomandat pentru curatarea profunda a gingiilor cand este necesar un chiuretaj gingival. Aceasta tehnica previne si trateaza bolile parodontale.

Cand se realizeaza detartrajul manual?

Aceasta tehnica de curatare orala este necesara inca de la primele simptome de inflamatie a gingiilor, in etapele initiale ale unei parodontite pentru a evita agravarea, dar si ca terapie de sprijin pentru curatarea orala profesionala.

Este recomandat pentru curatarea profunda a gingiilor si pentru a imbunatati sensibilitatea dintilor.

Detartrajul manual poate fi combinat cu detartrajul cu ultrasunete?

Detartrajul manual cu chiurete este recomandat ca adjuvant pentru detartrajul cu ultrasunete. Prin aceasta metoda manuala igienistul poate sa patrunda subgingival eliminand tartrul care nu este eliminat prin ultrasunete, lustruind radacina dentara si prevenind astfel o noua depunere.

Dupa examinarea cavitatii bucale si diagnosticarea problemei, igienistul evalueaza zonele in care sa intervina si cu ce instrument, combinand eventual cele doua tehnici.

Igiena orala zilnica nu este suficienta; aceasta trebuie insotita de tratamente profesionale periodice realizate la cabinetul stomatologic pentru a indeparta placa dentara si tartrul.

Va puteti baza pe profesionalismul oferit de specialistii de la clinica stomatologica Dental Premier pentru a alege cea mai buna solutie pentru sanatatea generala a zambetului dumneavoastra.

 

Cauta pe site

+