Ce sa il intrebi pe dentistul tau daca ai in vedere un implant dentar? Indicatii, riscuri, varsta, durata de viata

Ce sa il intrebi pe dentistul tau daca ai in vedere un implant dentar? Indicatii, riscuri, varsta, durata de viata

Cu totii ne dorim o dantura perfecta si atunci cand natura nu ne ajuta, trebuie sa apelam la stomatolog.

Exista foarte multe situatii cand solutia ideala pentru tine este inserarea de implanturi dentare si de aceea trebuie sa te informezi corespunzator, motiv pentru care este necesar sa adresezi medicului tau intrebarile care te framanta.

Ce reprezinta implanturile dentare?

Implantul dentar este o piesa protetica din titan, de forma unui surub in majoritatea cazurilor, ce serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural lipsa.

Se lasa un timp necesar integrarii in os (osteointegrare) si apoi implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul stomatolog poate plasa coroana, puntea sau proteza dentara ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.

Sunt implanturile dentare potrivite pentru orice persoana?

Acestea nu sunt recomandate pentru persoanele care fumeaza, deoarece este afectata circulatia sangelui la nivelul gingiei, impiedicand o vindecare rapida.

De asemenea, unele medicamente, cum ar fi bisfosfonatii (luati pentru osteoporoza) , pot cauza probleme in situatia inserarii implanturilor.

Inainte de a incepe aceasta procedura stomatologica discuta cu medicul despre orice medicament pe care il iei in prezent sau l-ai luat in trecut, alergii avute la diferite substante sau orice problema de sanatate aparuta, chiar daca ti se pare banala.

Este varsta o problema pentru a beneficia de implant dentar?

Pacientii mai varstnici sunt ingrijorati ca varsta lor ii poate impiedica sa beneficieze de implanturile dentare.

Cu toate acestea, sanatatea este un factor mult mai important decat varsta, si daca esti suficient de sanatos pentru a ti se extrage un dinte, probabil ca esti potrivit si pentru a beneficia de un implant dentar, indiferent de varsta.

Ce indicatii trebuie respectate dupa inserarea implantului dentar?

  • in urmatoarea perioada (aproximativ o saptamana pana se vor scoate firele de sutura) sa nu consumi alimente prea calde sau prea reci, bauturi acidulate;
  • in cadrul etapei de igienizare zilnica trebuie sa te periezi bine si in zona firelor incepand cu a doua zi dupa inserarea implanturilor si sa clatesti cu apa de gura;
  • e posibil sa se inflameze putin in zona interventiei , proces care dureaza 2-3 zile, iar urmatoarele 2-3 zile se va dezumfla;
  • pot aparea mici coloratii vinetii in locul corespunzator implantului de pe obraz, reactii absolut normale, care dispar in cateva zile;
  • este foarte important sa tii apa rece pe obraz, cu precizarea ca apa sa fie tinuta intr-un recipient (sticla,doza) la frigider, si NU la congelator, deoarece gheata ingreuneaza circulatia sangelui si incetineste vindecarea.

In ceea ce priveste implanturile dentare, exista riscul ca organismul sa le respinga?

Implantul dentar este o piesa din titan, care nu interactioneaza cu organismul, in concluzie neputand fi respins. Exista insa situatii in care implantul nu se “prinde” in os:

  • nu exista suficient os si totusi se hotaraste sa se insere implant fara sa se adauge os suplimentar, operatie numita aditie de os
  • lipsa de igienizare a implanturilor dentare de catre pacient (se aduna placa bacteriana pe implant)
  • boli cronice grave care afecteaza calitatea osului

Care este durata de viata a implanturilor dentare?

Trebuie sa tii seama ca in primul rand conteaza o igiena dentara corespunzatoare pentru a mentine cat mai mult implanturile dentare.

Nimeni nu poate oferi garantia durabilitatii lor pentru intreaga viata, deoarece si starea de sanatatea a omului este variabila.

Implanturile dentare necesita ingrijire speciala? Care este igiena dupa implant dentar?

Igienizarea trebuie sa se realizeze cu periuta si pasta de dinti, apa de gura, periute interdentare si ata dentara. Foarte utila este si folosirea dusului bucal. Aflati mai multe despre igiena orala dupa implant dentar!

Procedeul de inserare a implanturilor dentare este dureros? Cat timp dureaza un implant dentar?

Inserarea implanturilor dentare nu este dureroasa, deoarece se face sub anestezie locala, iar timpul de lucru este de cateva zeci de minute, pana intr-o ora.

In cazul in care este nevoie insa de tratamente mai extinse, grefe osoase, aditii de os si membrana, inserarea mai multor implanturi, timpul de lucru se mareste.

Costul implanturilor dentare este acoperit de asigurarile de sanatate?

Din pacate, la noi in tara acest lucru nu este posibil inca, insa puteti opta pentru plata in rate, apeland la serviciile unei banci. Aflati mai multe despre preturile implanturilor dentare.

Poate un implant dentar sa fie plasat in aceeasi sedinta cu extractia dintelui respectiv?

Daca osul alveolar dupa extractie este suficient de inalt si lat, iar calitatea sa este una superioara, atunci se indica aplicarea implantului, mai ales in zona frontala, pentru a mentine estetica.

In cazul lipsei unui numar mai mare de dinti, este necesar implant pentru fiecare dintre ei?

Daca insa ai un numar mai mare de dinti lipsa si acestia sunt unul langa altul, poti avea fie cate un implant pentru fiecare dinte, fie poti apela la varianta cu doua sau mai multe implanturi care sa sustina o punte dentara  sau o proteza dentara fixa pe implanturi ce va acoperi spatiul gol. Protezele dentare fixe pe implanturi sunt total diferite de protezele dentare mobile. Proteza dentara pe implanturi arata si se simte foarte aproape de dintii naturali, pacientul putand sa manance si zambeasca normal.

Medicul dentist iti va comunica fiecare varianta de tratament cu implant dentar, iti va explica amanuntit avantajele si dezavantajele fiecareia si impreuna veti alege cea mai buna optiune.

Cauta pe site

+