Parodontoza si implanturile dentare

Parodontoza si implanturile dentare

Boala parodontala sau parodontoza reprezinta o afectiune des intalnita, care afecteaza dintii si tesuturile de sustinere a dintelui in alveola. Boala parodontala este insotita de sangerari gingivale, de mobilitatea dintilor, de inflamatia tesuturilor de sustinere a dintelui in alveola, lucruri care trebuie sa-l alarmeze pe pacient si sa-l determine sa mearga la un control stomatologic.

In functie de situatie, boala parodontala poate fi tratata, poate fi oprita din evolutie cu ajutorul tratamentulului parodontozei cu laser sau, in cazurile cele mai avansate, cele mai dificile, este necesara, din pacate, extractia tuturor dintilor si inserarea implanturilor dentare.

Video despre parodontoza si implantul dentar

Din fericire, chiar daca pacientul sufera de boala parodontala, se poate realiza reabilitarea totala a danturii cu ajutorul implanturilor dentare rapide. Intr-o sedinta, are loc extractia impreuna cu inserarea implanturilor dentare, urmand ca in 24 de ore pacientul sa beneficieze de o lucrare fixa provizorie.

Chiar daca pacientii au boala parodontala, pot beneficia de reabilitarea orala cu conditia ca, inainte, sa aiba loc anumite pregatiri. Lucrul cel mai important inaintea interventiei chirurgicale il reprezinta igienizarea cavitatii orale, astfel incat incarcarea bacteriana sa fie cat mai scazuta.

Chiar daca in urma planului de tratament propus, stim ca urmeaza sa se faca extractia tuturor dintilor, este, totusi, necesara igienizarea  cavitatii bucale, respectiv un detartraj cu ultrasunete, intrucat, in felul acesta, scade contaminarea gingiilor astfel incat riscurile, la final, sa fie cat mai scazute.

Este o conceptie gresita, conform careia, daca exista boala parodontala, mai bine sa se astepte pana cand pierdem toti dintii, intrucat la final oferta osoasa va fi mult mai scazuta. Cu cat lasam mai mult pe arcada dintii afectati de boala parodontala, cu atat osul se va resorbi mai mult si, cand vom dori sa inseram implanturi dentare, nu vom avea suficient os sau suficienta gingie. De aceea, medicul specialist chirurgie orala si implantologie recomanda ca, in cazul bolii parodontale avansate, sa se faca extractia dintilor si inlocuirea lor cu implanturi si cu lucrare fixa.

Care sunt indicatiile pe care trebuie sa le respecte un pacient dupa o astfel de interventie?

Daca pacientul a avut boala parodontala si a fost nevoie sa se faca extractia tuturor dintilor, inserarea implanturilor si reabilitarea totala a danturii, este foarte important ca pacientul sa isi mentina rezultatele. Bacteriile se pot depune si pe suprafata implanturilor dentare. Deci o igienizare corect facuta de catre pacient, dar si detartrajul profesional, facut periodic in cabinetul stomatologic, reprezinta lucruri foarte importante.

Igienizarea implanturilor si a lucrarilor protetice inserate peste implanturi dentare se realizeaza, evident, cu periuta dentara, printr-o tehnica corect condusa. Trebuie completata prin utilizarea atei dentare, pentru a curata zona de sub lucrare, care este in contact cu gingia. Foarte importanta este si folosirea dusului bucal, care, prin presiunea apei, indeparteaza bacteriile din zonele mai putin accesibile.

Care sunt riscurile nerespectarii regulilor de igiena orala?

Daca nu se respecta toate indicatiile medicului, daca nu se face un periaj corect, se poate instala ceea ce se cheama periimplantita, adica afectarea gingiei, chiar si a osului din jur-imprejurul implantului, putand duce, in cazuri extreme, in cazul in care nu se iau masuri, chiar la pierderea implantului.

Daca pacientul se prezinta cu periimplantita in cabinetul stomatologic, se poate ajunge chiar la extractia implantului. Vestea buna este ca aceasta problema se poate repara. Adica, in functie de tipul de defect osos, chiar in momentul scoaterii implantului sau ulterior, se poate insera un alt implant dentar.

Cauta pe site

+