Cand este necesara extractia maselei de minte?
Extractia maselei de minte sau odontectomia este o procedura comuna si necesara in multe cazuri. Aceasta este de obicei efectuata atunci cand maseaua de minte nu se poate dezvolta corect si poate provoca complicatii dentare si disconfort.
Dar cate masele de minte avem? In mod normal, omul poate avea pana la patru molari sau masele de minte, insa exista si cazuri in care anumite persoane nu au niciun molar de minte.
Daca este necesar, extractia maselelor de minte se poate realiza chiar si intr-o singura interventie chirurgicala, sub anestezie locala sau totala, dupa caz. Este bine de stiut ca atunci cand molarii de minte au o pozitie corecta, nu este necesara extractia acestora.
Ce poate determina o extractie de masea de minte?
Inainte de extractia maselei de minte, dentistul va efectua o evaluare a sanatatii dentare si va decide daca este necesara extragerea. De obicei, se efectueaza o radiografie pentru a examina pozitia maselei si daca exista vreun risc de deteriorare a dintilor invecinati sau a osului maxilar.
Dintre cele mai comune cauze care necesita extractia maselelor de minte enumaram:
- Atunci cand maseaua de minte se afla intr-o pozitie vicioasa
- In situatia in care molarul de minte nu are loc suficient sa erupa pe arcada
- Atunci cand maseaua de minte provoaca durere si diconfort
- In situatia in care molarul de minte este acoperit de un “capuson” de mucoasa, care formeaza un fel de ” buzunar” pentru bacterii. De aici rezulta si o inflamatie locala persistenta
- Atunci cand este curatarea maselelor de minte devine foarte dificila
Video despre posibile probleme cauzate de maseaua de minte
Cum se realizeaza extractia maselei de minte?
Procedura de extractie a maselei de minte poate fi efectuata sub anestezie locala sau generala, in functie de situatia si preferinta pacientului. In timpul procedurii, dentistul va folosi instrumente special concepute pentru a indeparta maseaua de minte din osul maxilar.
Dificultatea interventiei depinde de numarul radacinilor, de pozitia si orientarea acestora, de existenta unor varfuri curbate, de grosimea si densitatea osului in care sunt ancorati molarii de minte. Din acest motiv este foarte important ca extractia maselelor de minte sa fie facuta de medici chirurgi, pentru a elimina cat mai mult riscurile procedurii.
Video extractie masea de minte
Indicatii pentru recuperare rapida dupa extractia molarilor de minte
Dupa extractia maselei de minte, dentistul va furniza instructiuni cu privire la ingrijirea zonei afectate pentru a ajuta la reducerea disconfortului si la promovarea vindecarii si recuperarii cat mai rapide. Este posibil sa fie necesar sa evitati mancarea tare sau fierbinte pentru o perioada de timp dupa extractie, iar dentistul va recomanda, de asemenea, un plan de igiena dentara pentru a preveni infectiile si alte complicatii dentare.
Cat dureaza durerea dupa o extractie de masea de minte?
In general, durerea dupa extractia unei masele de minte poate dura pana la trei zile. De regula, poate fi o durere usoara si suportabila, insa in anumite situatii durerile dupa extractie pot dura chiar si sapte zile. Durata si gradul durerii dupa extractie sunt influentate de pozitionarea maselei si de complexitatea interventiei realizate.
Ce pret are o extractie de masea de minte?
Pretul unei extractii de masea de minte este in functie de gradul in care aceasta a erupt si de modul de includere, inclus sau semiinclus. Astfel, extractia unei masele de minte are un pret ce variaza intre 250 lei si 800 lei in functie de tipologia molarului de minte (complet erupt, semiinclus, inclus sau orizontal inclus).
In cadrul clincii noastre beneficiati de experienta vasta a medicilor nostri chirurgi si de aparatura stomatologica de ultima generatie. Va invitam sa consultati lista noastra completa de preturi pentru extractie masea de minte.