Pastile, leacuri si remedii pentru durerea de masea si dureri de dinti

Durere de masea: cauze, tratament si remedii pentru dureri de dinti

Multe dintre problemele care apar la nivelul danturii, precum durerea de masea sau durerile de dinti, pot fi prevenite daca am face un control stomatologic o data la 6 luni. Doua vizite anuale la stomatolog nu par mare lucru, dar studiile arata ca cei mai multi romani ajung in cabinetul stomatologic nu in scopul prevenirii, ci doar atunci cand sunt nevoiti. Iar uneori nici chiar in acele situatii obligatorii.

De exemplu, in cazul durerii de masea, cautarile frecvente de pe internet fac referire in primul rand la gasirea de „remedii pentru acasa”, cum ar fi pastile pentru durerea de masea sau remedii si leacuri pentru durerea de masea si ureche. Este firesc sa cautam cele mai rapide solutii pentru a scapa de insuportabila durerea de masea, dar, odata ce durerea a disparut, cati dintre cei care au trecut prin ea se programeaza la stomatolog pentru a-i afla si cauza? Pentru ca tratamentul impotriva durerii dentare nu elimina si cauzele acesteia, mai ales cand ni-l recomanda farmacistul sau internetul. Iar problemele netratate nu fac altceva decat sa se agraveze, deci sa necesite tratamente din ce in ce mai complexe si implicit mai costisitoare, cum ar fi implantul dentar.

Implant dentar si dinti ficsi in 24 ore pret

Care sunt insa posibilele cauze ale durerii de masea sau dinti?

Printre cauzele aparitiei durerilor de masele sau dinti se numara cariile, infectiile sau traumele dentare si durerile de dupa extractii sau alte interventii chirurgicale. Mai jos detaliem cele mai frecvente posibile cauze ale durerilor de masele sau dinti.

Caria – durere de masea cariata / dureri de dinti cariati

Cea mai frecventa cauza a durerii dentare, in general, este caria, mai ales cand vorbim despre o carie profunda, ajunsa la pulpa dentara, adica la tesutul moale din interiorul dintelui, numit de majoritatea celor care nu sunt de specialitate: nervul dintelui. Practic, nu este vorba despre un nerv propriu-zis, ci despre un tesut moale, care contine vase de sange si nervi. Inflamarea acestui tesut se numeste pulpita, iar durerea simtita este foarte puternica.

Caria de profunzime este insa al patrulea stadiu al evolutiei unei carii, deci exista destul de multe semnale anterioare, de avertizare, care sa ne ajute sa nu ajungem aici: cavitatea propriu-zisa a cariei, colorarea dintelui, respiratia urat mirositoare sau gustul neplacut din gura si, nu in ultimul rand, sensibilitatea la cald, rece, dulce sau acru/acid.

Dar nu toate cariile se formeaza pe suprafata exterioara a dintelui, deci nu toate cariile pot fi observate, ceea ce justifica inca o data obligativitatea controlului stomatologic de rutina, unde specialistul va putea identifica toate problemele, inclusiv cu ajutorul radiografiei dentare.

Caria netratata nu presupune doar durere, ci si cheltuieli mai mari. Cu cat va trece mai mult timp pana va fi tratata, cu atat mai complicat si implicit mai costisitor va fi tratamentul. Iar daca salvarea dintelui va fi imposibila, va fi nevoie de implant dentar. Pentru o exemplificare: tratamentul unei carii superficiale, la nivelul unei masele, poate fi de X lei, in timp ce un implant poate ajunge la Y lei.

Durere de masea / dureri dinti cauzate de paradontoza

Boala parodontala sau parodontoza este o afectiune a paradontiului, al carui rol este de a mentine dintii in pozitia lor. Paradontiul este format din gingie, os si ligamente. Printre semnele bolii paradontale sunt: respiratia urat mirositoare, sangerarea, mai ales la periere, mobilitatea (miscarea) dintilor, retractia (retragerea) gingivala si, nu in ultimul rand, durerea dentara.
Cum paradontoza este cauzata, in general, de acumularea de placa dentara si tartru, prevenirea ei se poate face in primul rand printr-o igiena orala corecta si prin detartrajul regulat.

Durere de masea / dureri de dinti cauzate de abcesul dentar

Abcesul dentar poate fi cauzat atat de o carie netratata, cat si de paradontoza, si poate genera dureri de masele sau dinti. In majoritatea cazurilor, el este acea infectie care apare ca urmare a ignorarii problemelor stomatologice. Il putem considera chiar un ultim semnal de alarma. In acest stadiu, este contraindicat tratamentul fara recomandarea medicului stomatolog, pentru ca pot aparea si mai multe complicatii. Medicul stomatolog este si cel care poate interveni in drenarea colectiei purulente.

Durerea de masea si ureche – Durerea auriculara (la nivelul urechii)

Pentru ca intre cavitatea auditiva si cea bucala exista o stransa legatura, durerea de masea sau dinti este uneori cauzata, de fapt, de o problema a urechii. Alteori este dificila distinctia dintre durerea de masea/dinti si cea de ureche. Daca insa observati o inflamatiei la nivelul urechii sau aveti o senzatie de ameteala consultati in primul rand medicul orl-ist.

Dureri de dinti sau masele cauzate de fisurile dentare

Fisurile dentare pot aparea pe suprafata oricarui dinte sau masea, insa cel mai frecvent intalnite sunt pe molari si premolari. De cele mai multe ori acestea pot fi rezultatul bruxismului, al traumelor dentare sau al obturatiilor dentare mari. In astfel de situatii durerea de dinti se poate acutiza la contactul cu alimente dulci, reci sau calde.

Durere dupa extractie de masea sau dinte

O alta intrebare frecvent adresata pe internet este cat dureaza durerea dupa extractie masea de minte. Extractia dentara trebuie realizata in momentul in care o infectie de la nivelul cavitatii orale nu a fost tratata si a dus la o mobilitate crescuta a maselei/dintelui sau atunci cand dintele/maseaua este cariat(a) complet ori cand retractia gingivala devine foarte mare. Extractia dentara poate fi simpla atunci cand dintele/maseaua este deja erupt(a). Atunci dintele nu are grad de acces facil in cavitatea bucala este necesara o interventie chirugicala.

Cum putem evita sau ameliora durerea dupa o extractie de masea sau dinte?

Pentru a ameliora sau evita durerea dupa o extractie de masea sau dinte este indicat sa se foloseasca o compresa sterila in gura, timp de circa 20 de minute. De asemenea este indicat sa aplicati o punga de gheata pe suprafata externa a obrazului din zona extractiei dentare, timp de aproximativ 15 minute. In ziua urmatoare extractiei puteti deja clati usor gura cu ceai de salvie.

Dupa orice extractie de masea sau dinte este foarte important sa mentinem cavitatea bucala cat mai curata. Putem realiza un periaj usor utilizand o periuta cu peri moi si avand grija sa nu apasam pe locul extractiei dentare.

Pastile, remedii sau leacuri pentru durerea de masea si ureche

Este foarte important sa urmati tratamentul recomandat de medicul stomatolog avand in vedere ca planul de tratament este indivizualizat si implica anumite proceduri specifice.

Ce putem face, totusi, pentru a ameliora durerea de masea sau de dinti pana ajungem la cabinetul stomatologic?

Pastile pentru durerea de masea / Medicamente pentru durerea de dinti

Daca durerea de masea sau dinti devine insuportabila sau apasatoare se pot administra anumite  analgezice sau antiinflamatoare, care pot calma temporar si nu necesita prescriptie medicala. Intrebati totusi farmacistul inainte de a lua orice pastile / medicamente sau spray pentru durerea de masea. In schimb, tratatarea durerilor de dinti cu antibiotic nu se efectueaza fara indicatiile medicului dentist!

Remedii naturiste / leacuri pentru durerea de masea

Mai jos redam cateva dintre cele mai cunoscute remedii naturiste sau leacuri pentru durerile de dinti:

  • Aplicarea locala a uleiului esential de cuisoare (analgezic natural);
  • Clatirea gurii cu ceai de menta la temperatura camerei sau cu apa cu sare.
  • Comprese reci.

Totusi, toate aceste remedii naturiste si leacuri pentru durerile de masele sau dinti sunt solutii temporare si este indicat sa va prezentati in cel mai scurt timp posibil la cabinetul medicului stomatolog.

Tratament pentru durerea de masea

Posibilele tratamente necesare ca urmare a unei dureri de masea pot fi:

  • Obturatia / plombarea dentara: Daca durerea este cauzata de o carie, medicul dentist poate indepărta caria si poate plomba dintele afectat pentru a preveni deteriorarea ulterioara.
  • Endodontie – tratament endodontic: Daca durerea este cauzata de inflamatia pulpei dentare, medicul dentist poate efectua un tratament endodontic la microscop pentru a indeparta pulpa inflamata si a preveni infectiile ulterioare.
  • Extractia dentara – Daca dintele nu mai poate fi salvat, medicul stomatolog poate lua decizia de a-l extrage. Solutiie de inlocuire pot fi diferes: coroana pe punte dentara sau implant dentar.

Cat costa o plomba dentara, un tratament endodontic sau o extractie dentara?

Daca aveti nevoie de o plomba sau o extractie dentara, va invitam sa consultati listele noastre de preturi pentru extractii dentare si preturi pentru obturatii sau plombe dentare. Daca aveti nevoie de un endodont bun, va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru tratamente endodontice la microscop.

Daca din pacate dintele sau maseaua nu mai pot fi salvate si va fi nevoie de inlocuirea acestora cu un implant, va invitam sa consultati si lista de preturi pentru implanturi dentare.

Search

+