Pungile parodontale: simptome, cauze si tratament
Pungile parodontale sunt cavitati care se formeaza in jurul dintilor, ca urmare a inflamatiei si infectiei gingivale in boala parodontala. Parodontoza este o afectiune grava a gingiilor care afecteaza structurile de sustinere ale dintilor.
Stadiile bolii parodontale sunt:
- gingivita
- parodontita superficiala
- parodontoza avansata.
In functie de severitatea afectiunii, tratamentele pungilor parodontale pot varia, scopul principal fiind eliminarea bacteriilor si reducerea inflamatiei.
Dupa severitatea acestora, exista mai multe tipuri de pungi parodontale: normale (1-3mm), in faza incipienta (3-5mm), moderate (5-7mm) si avansate (mai mari de 7mm).
Simptomele pungilor parodontale
Pungilor parodontale au simptome subtile care pot trece destul de usor neobservate chiar si o perioada mai luinga de timp. Printre simptomele pungilor parodontale se pot numara:
- Respiratia urat mirositoare – din cauza placii bacteriene, care nu poate fi curatata eficient printr-un periaj simplu
- Inflamatia gingivala sau gingivita
- Retractia gingivala asociata cu aspectul de dinti alungiti
- Apare mobilitatea dintilor – boala parodontala avansata afecteaza si osul in care se afla dintii
- Sensibilitate dentara.
In imaginea alaturata putem observa diferenta dintre o gingie sanatoasa si un afectata de o punga parodontala.
Cauzele pungilor parodontale
Igiena orala deficitara sau incorecta reprezinta principala cauza a formarii pungilor parodontale.
Netratate la timp, pungile parodontale conduc catre parodontoza avansata, care nu mai poate fi tinuta sub control doar prin tratamente conservatoare, fiind necesare si tratamente chirurgicale costisitoare.
Tratament pentru pungi parodontale
Tratamentul pungilor parodontale se decide in functie de stadiul bolii parodontale si poate fi conservator sau chirurgical.
Tratamente conservatoare
Tratamentele conservatoare ale pungilor parodontale constau in: igienizare profesionala, detartraj si chiuretaj subgingival, scalare si planare radiculara sau tratamente medicamentoase.
Tratamentul chirurgical al pungilor parodontale
Tratamentul chirurgical de reducere al pungilor parodontale se recomanda doar in cazul pungilor mai mari de 5-7 mm. Acesta se realizeaza sub anestezie locala, astfel incat pacientul nu simte durere sau disconfort.
Dupa curatarea tuturor tesuturilor afectate, gingia se reataseaza prin cateva fire de sutura, care vor fi indepartate de medicul parodontolog la circa 7-14 zile dupa interventie.
Cat costa tratamentul pungilor parodontale?
In functie de tipul de punga parodontala se recomanda diferite tipuri de tratamente de catre medicul specialist parodontolog.
Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru tratarea parodontozei in diferite stadii.