Parodontita sau parodontoza avansata

Parodontoza sau parodontita – cauze, simptome si tratament boala parodontala

Parodontoza sau parodontita sau boala parodontala este o afectiune grava a gingiilor care afecteaza structurile de sustinere ale dintilor. Daca nu este tratata corespunzator, parodontoza avansata poate duce la mobilitatea si pierderea dintilor.

Stiati ca 8 din 10 romani sufera de parodontoza in diferite stadii? In stadiu incipient parodontita este nedureroasa si greu de observat de catre pacienti, insa boala parodontala poate evolua rapid si ducand chiar la pierderea osului dentar si implicit a dintilor, care devin mobili. Aflati cu ce tratamente puteti opri din evolutie parodontoza si ce preturi au procedurile pentru boala parodontala!

Cauzele parodontozei

Principala cauza a dezvoltarii acestei parodontozei o reprezinta bacteriile din cavitatea orala. Acumularea lor pe suprafata dintilor formeaza placa bacteriana, care poate fi indepartata printr-un periaj corespunzator.

Placa ramasa pe dinti se intareste in timp ducand la aparitia tartrului, care poate fi indepartat doar de catre medicul dentist prin intermediul igienizarii profesionale – detartrajul.

In cadrul clincii Dental Premier din Bucuresti pretul unui detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, air-flow si fluorizare este de 400 lei, iar pretul unui detartraj profund subgingival cu ultrasunete este de 600 lei.

Parodontoza cauze
Parodontoza cauze

Cum se dezvolta boala parodontala si ce tipuri de afectiuni parodontale exista?

Exista doua tipuri principale de afectiuni parodontale, si anume gingivita si parodontita. Stadiile bolii parodontale sunt:

  • gingivita
  • parodontita superficiala sau marginala
  • parodontoza avansata sau profunda.
Etapele parodontozei - cum evolueaza boala parodontala
Etapele parodontozei - cum evolueaza boala parodontala

Depunerile de placa bacteriana si tartru afecteaza in timp tesuturile din cavitatea orala, cauzand inflamarea acestora. Gingivita este faza incipienta a bolii parodontale si se manifesta prin inflamarea gingiei, inrosirea acesteia si sangerari in timpul periajului dentar. In acest stadiu afectiunea poate fi tratata prin tratament stomatologic si igiena corecta a pacientului. In cazul gingivitei tesutul osos nu este afectat.

Reprezentand o forma usoara a bolii parodontale, gingivita evolueaza in parodontoza sau parodontita, o afectiune severa si greu de tratat. In acest caz gingiile se retrag si apar pungile parodontale (spatii intre os si dinte) pline cu bacterii. Netratata la timp, parodontoza afecteaza osul si tesuturile care sustin dintii, ducand in cele din urma la mobilitatea acestora si chiar pierderea lor.

Video cu stadiile si evolutia parodontozei

Factori favorizanti ai parodontozei si afectiunilor parodontalor

Printre cauzele afectiunilor parodontale si a parodontozei se numara:

  • cariile netratate
  • lucrari protetice vechi
  • malpozitia dentara
  • igiena deficitara
  • fumatul
  • diabetul
  • imunitatea scazuta (ex: in cazul pacientilor infectati cu HIV  etc.)
  • fluctuatiile hormonale (menstruatie, sarcina, etc)
  • sarcina
  • pubertatea
  • batranetea
  • predispozitia genetica
  • boli sistemice
  • stresul
  • administrarea anumitor medicamente
  • alimentatia necorespunzatoare
  • obezitatea
  • bruxismul – scrasnitul din dinti
  • etc.
Factorii favorizanti care pot cauza parodontoza
Factorii favorizanti care pot cauza parodontoza
Factori favorizanti ai afectiunilor si bolii parodontale
Factori favorizanti ai afectiunilor si bolii parodontale

Tratamentul parodontozei

Boala parodontala nu poate fi tratata complet, dar poate fi oprita din evolutie si necesita o serie de manopere executate de un medic specializat in Parodontologie.

  • CONSULTATIA INITIALA – examen clinic, bilant parodontal, radiografii, evaluarea tehnicilor de igiena orala ale pacientilor, recomandarea de a se renunta la fumat (in cazul fumatorilor)
  • TRATAMENTUL INITIAL – detartraje repetate, dezinfectarea pungilor parodontale cu solutii active puternic antiseptice, chiuretaje subgingivale sau parodontale, utilizarea LASER-ului dentar (tratament parodontoza cu laser), insotite de administrarea de antibiotice pe cale generala si aplicarea locala de solutii de antibiotic si instruire asupra tehnicilor corecte de periaj.
  • REEVALUARE – masuratori ale pungilor parodontale, radiografii dentare de control
  • TRATAMENT CHIRURGICAL (vezi imagini si video alaturate) – chiuretaj subgingival in camp deschis, gingivectomii, utilizarea LASER-ului, aditii de os, peste care se aplica membrane de colagen, utilizarea unor substante pentru regenerarea osului si ligamentelor dintelui
  • MENTENANTA – prin vizite la 3-4 sau 6 luni, pentru curatare profilactica
Tratament parodontoza - Detartraj si chiuretaj radicular
Tratament parodontoza - Detartraj si chiuretaj radicular

Tratament naturist pentru parodontoza

In primul rand, prevenirea parodontozei in mod natural se poate face avand o igiena orala corespunzatoare. Putem tine boala parodontala la distanta prin realizarea unui periaj dentar corect si regulat, de minim 2 ori pe zi, utilizand ata dentara si a apa de gura, precum si realizand un detartraj si periaj profesional de 2 ori pe an in cabinetul stomatologic.

De asemenea, o alimentatie cu carente afecteaza rezistenta tesutului gingival, oferind agresiunii locale un teren propice. De aceea alimentatia noastra trebuie sa fie echilibrata, bogata in minerale si vitamine, in special vitamina C, prezenta in mod natural preponderent in legume si fructe.

Desi vedem promovate in mediul online si pe forumuri diferite tratamente naturiste pentru parodontoza, medicii parodontologi recomanda intotdeauna un consult de specialitate si abordarea unui tratament corespunzator.

Pe internet se gasesc diverse remedii sau leacuri pentru parodontoza precum ceaiurile de musetel si galbenele, datorita proprietatilor antiseptice, dezinfectante si calmante ale acestora. Un alt remediu naturist pentru parodontoza gasit pe forumuri poate fi gargara cu ulei de susan, cu tinctura de propolis sau bicarbonat de sodiu.

Desi aceste tratamente naturiste ale bolii parodontale pot ajuta in mentinerea unei igiene corespunzatoare, recomandam persoanelor afectate de parodontita sa apeleze din timp la un specialist in parodontologie.

Tratamente naturiste care pot ajuta in stoparea evolutiei parodontozei
Tratamente naturiste care pot ajuta in stoparea evolutiei parodontozei
Bicarbonatul de sodiu poate ajuta in tratarea naturista a parodontozei
Bicarbonatul de sodiu poate ajuta in tratarea naturista a parodontozei

Ce este parodontologia si ce face un medic parodontolog bun?

Parodontologia reprezinta ramura medicinei dentare care se ocupa de afectiunile gingivale si parodontale, precum gingivita si parodontoza. Specialistii in parodontologie au ca domeniu principal de activitate diagnosticarea si tratarea bolilor care afecteaza gingiile si tesuturile de sustinere a dintilor.

Un medic parodontolog bun este in masura sa ofere un diagnostic corect si sa recomande tratamentul potrivit care sa stopeze evolutia bolilor parodontale.

In cadrul clincii Dental Premier pacientii beneficiaza de serviciile unora dintre cei mai buni medici parodontologi din Bucuresti.

Cauti un medic parodontolog bun Bucuresti?
Cauti un medic parodontolog bun Bucuresti?

Pot beneficia de implanturi dentare daca am parodontoza?

Daca ai parodontoza se poate face implant dentar? In cazul in care dintii nu mai poti fi salvati, in ajutorul pacientilor vin reconstructiile dentare totale prin implant dentar cu ajutorul protezelor dentare fixe pe implanturi si a protezelor dentare pe implanturi cu capse.

Protezele dentare fixe pe implanturi sunt total diferite de protezele dentare mobile. Proteza dentara pe implanturi arata si se simte foarte aproape de dintii naturali, pacientul putand sa manance si zambeasca normal.

Ce preturi au tratamentele pentru parodontoza?

Pretul tratamentelor pentru parodontoza variaza in functie de gradul de avansare a bolii parodontale.

Pretul unui tratament cu laser pentru parodontoza este direct proportional cu numarul de dinti afectati de boala parodontala si de numarul de sedinte necesare pentru cura parodontala cu laser. De exemplu, in cadrul clinicii noastre pretul unei cure parodontale cu laser este de 200 lei pentru un dinte/sedinta sau de 900 lei pentru o arcada dentara per sedinta.

Un alt exemplu: pretul unui chiuretaj subgingival in camp inchis (chiurete+laser) pentru un dinte monoradicular este de 250 lei, iar pretul unui chiuretaj subgingival in camp inchis (chiurete + laser) pentru o hemiarcada este de 1400 lei.

Va invitam sa consultati lista noastra cu oferta completa de preturi pentru tratamente parodontoza cu laser sau chirugicale.

Cauta pe site

+