Mituri si adevaruri despre molarii sau maseaua de minte

Mituri si adevaruri despre molarul sau maseaua de minte

In popor exista foarte multe preconceptii si ‘adevaruri’ acceptate fara a fi verificate legate de maselele de minte. In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva adevaruri si mituri despre molarii de minte.

Adevaruri despre molarii de minte

  • masea de minte inclusaDestul de des, maselele de minte determina inflamatii localizate, infectii, carii dentare si afectiuni gingivale.
  • Frecvent, molarii de minte determina deteriorarea maxilarului si a dintilor vecini (adiacenti).
  • Atunci cand extractiile sunt efectuate cu ajutorul tehnicilor chirurgicale moderne si a tehnologiei avansate de catre medic specialisti cu experienta vasta, complicatiile care pot aparea sunt extrem de rare.
  • Cea mai buna abordare pentru a evita problemele cu maselele de minte este indepartarea timpurie a tuturor celor patru masele de minte, simultan sau 2 cate 2, undeva in intervalul de varst de 15-20 de ani, intrucat radacinile molarilor de minte nu sunt complet formate, iar osul prezinta inca o anumita “elasticitate”
  • Pentru confortul total al pacientului, pe langa anestezia locala poate fi indicatasi  utilizarea unor mijloace suplimentare de sedar, cum ar fi inhalosedarea sau sedarea intra-venoasa.
  • Recuperarea dupa extractia maselelor de minte are loc rapid, majoritatea pacientilor revenind la lucru ori in mediul social inca din prima zi.

Mituri despre maselele de minte

  • molar de minte orizontalExtractia maselelor de minte va determina deplasarea in spate a dintilor deja ingramaditi de catre acestea. Fals! Dintii nu se deplaseaza in spate, iar indepartarea molarilor de minte nu determina corectarea dintilor ingramaditi, ci poate doar facilita actiunea fortelor determinate de aparatul dentar care indreapta dintii.
  • Dintii sau maselele care nu ridica probleme nu ar trebui indepartatie. Fals! Maselele de minte ramase intacte pot dezvolta o serie de probleme intrucat se ajunge foarte greu cu periuta pana la acestea, astfel acumulandu-se placa bacteriana, iar dintele dezvoltand carii si probleme parodontale.
  • Avand in vedere ca maselele de minte sunt aproape de un nerv, indepartarea acestora poate determina deteriorarea nervului. Afirmatie neintemeiata! Deoarece, in mod normal, exista un spatiu intre molarii de minte si nerv. Este ideal este ca diagnosticul sa se faca pe tomografia dentara (imagine 3D), iar operatia de extractie sa se realizeze cu aparatura cu tehnologie de ultima ora de catre un medic chirurg experimentat. In acest fel, eventualele probleme cu functia nervoasa sunt evitate.
  • Indepartarea maselelor de minte poate determina caderea pometilor. Fals! Indepartarea molarilor de minte nu are niciun efect asupra formei fetei.
  • Daca maseaua de minte nu doare, nu are sens sa o extragi. Abordare gresita! Deoarece cariile, afectiunile gingivale si alte forme de patologie se pot dezvolta rapid la molarii de minte, fara a prezenta niciun fel de simptome, si astfel, putand afecta in mod ireversibil structurile invecinate.

Majoritatea problemelor asociate maselelor de minte au legatura cu igienizarea necorespunzatoare si acumularea de tartru din cauza accesului dificil la acestea, fapt care poate determina inflamatia si infectia in zonele respective.

In cazul in care te-ai convins ca trebuie sa indepartezi din timp molarii de minte, te asiguram ca in cadrul clincii stomatologice Dental Premier beneficiezi de cele mai bune servicii si experienta vasta a unor medici chirurgi expermentati. Te invitam sa consulti si lista noastre de preturi extractie molar de minte!

Search

+