plomba obturatie dentara

Cat de des trebuie schimbate obturatiile/plombele dentare?

Cariile dentare reprezinta cea mai frecventa afectiune dentara. Acestea se pot dezvolta de la consumul anumitor alimente, al igienei necorespunzatoare sau a unei tehnici gresite de periaj. De cele mai multe ori nu sesizam ca avem o carie pana in momentul in care apare durerea dentara. Medicul dentist va trebui sa realizeze o obturatie pentru a inlocui partea afectata a dintelui. Se realizeaza curatarea zonei afectate, iar dintele este restaurat cu ajutorul unui material special numit compozit.

Cat rezista o plomba/obturatie dentara?

Dupa realizarea tratamentului, multi pacienti isi fac griji in legatura cu durata de viata a restaurarii dentare. Vestea buna este ca obturatiile dentare sunt foarte rezistente si durabile in timp. Desi nu vor rezista o viata intreaga, cu ajutorul controalelor periodice in cabinetul stomatologic, acestea pot fi tinute sub observatie. Astfel, medicul dentist te va sfatui sa le inlocuiesti atunci cand va fi necesar.

Durata de viata a obturatiilor (plombelor) depinde foarte mult si de modul in care sunt intretinute. Astfel, igiena orala joaca un rol esential. O igiena orala precara poate duce la aparitia fisurilor in materialul obturatiilor. Mai mult, caria dentara se poate dezvolta in jurul acesteia, punand in timp in pericol intregul dinte. Caria ajunsa la pulpa dentara duce la descompunerea acesteia. Singura solutie de tratament fiind tratamentul endodontic de canal. In cazurile grave, in care se asteapta o perioada indelungata, se poate ajunge chiar la pierderea dintelui, avand ca solutie de inlocuire puntea dentara sau implantul dentar.

Cum pot prelungi durata de viata a plombelor?

Ai grija de obturatiile tale asa cum ai grija si de dintii naturali. O rutina corespunzatoare de igienizare si controalele periodice la medicul stomatolog pot prelungi durata de viata a obturatiilor dentare. Evita alimentele ce pot cauza afectiuni ale dintilor si scapa de obiceiurile nesanatoase cum sunt rosul unghiilor si scrasnitul din dinti.

Apeleaza la medicul dentist o data la 6 luni pentru un control de rutina si evita aparitia cariilor dentare. Igienizarea profesionala periodica ajuta de asemenea la mentinerea unei sanatati orale corespunzatoare.

Cauta pe site

+