Tot ce trebuie sa stiti despre incrustatiile ceramice inlay si onlay

Tot ce trebuie sa stiti despre incrustatiile ceramice inlay si onlay

Ce sunt incrustatiile ceramice inlay / onlay?

In cazul in care o carie este foarte extinsa si o obturatie clasica cu compozit nu este posibila, se poate apela la un inlay sau un onlay. Aceste doua restaurari dentare moderne reprezinta o solutie de reabilitare cu aspect natural si au functia de a inlocui plombele mai vechi uzate sau deteriorate.

Inlay si onlay sunt extrem de durabile, ele prelungesc durata de viata a dintelui natural, intarind dintele, nu doar umpland spatiul deteriorat din dintele respectiv.

Numite si incrustatii, inlay-urile sunt folosite in cazul dintilor deteriorati, crapati sau fracturati, cand o plomba obisnuita nu ofera suficienta acoperire, dar nu este necesara amplasarea unei coroane dentare. Coroanele dentare acopera intregul dinte pana la nivelul gingiei, aplicandu-se, de regula, pe dintele slefuit sau pe un pivot inserat in radacina dintelui.

Inlay-ul este o lucrare care reconstruieste direct partea interioara a dintelui. Este mult mai avantajoasa decat obturatia, deoarece se adapteaza perfect la fizionomia dintelui.

Onlay-ul este o lucrare atasata pe dinte, asa cum este indicat in denumirea din limba engleza (on = sus). Este folosit pentru a reconstrui o suprafata mai mare a unui dinte afectat, pentru carii sau fisuri la suprafata. Materialele utilizate pot fi atat vizibile (metalice) cat si invizibile (ceramice).

Avantajele onlay-ului sunt numeroase. Spre deosebire de coroana dentara, caz in care este nevoie de devitalizare, onlay-ul se ataseaza pe un dinte care este inca in viata. Rezultatul estetic este unul foarte bun, deoarece permite reconstituirea partii stricate a dintelui integrandu-se perfect.

Crearea unei incrustatii ceramice inlay / onlay

Dupa o scanare digitala foarte atenta a dintilor, va fi realizata restaurarea prin inlay sau onlay.

Datorita progreselor tehnologiei digitale, incrustatiile / onlay-urile din portelan sau ceramica sunt realizate si alipite intr-o singura vizita, spre deosebire de restaurarile clasice.

Beneficii incrustatiilor ceramice inlay/onlay

  • Pastreaza structura ramasa a dintilor
  • Reprezinta o solutie estetica si functionala pe termen lung
  • Este o restaurare cu aspect natural

Dintele restaurat nu doar ca va arata ca unul adevarat, dar se va simti si va functiona la fel, permitand ca muscatura si masticatia sa se desfasoare fara niciun fel de disconfort.

Cauta pe site

+