obturatie-de-canal

Obturatia de canal in tratamentul endodontic

In endodontie, tratamentul de canal consta in indepartarea tesutului infectat sau deteriorat din interiorul dintelui. Dupa ce pulpa este indepartata, canalele radiculare sunt curatate si dezinfectate. Parte a tratamentului endodontic, obturatia de canal reprezinta sigilarea canalului radicular dupa curatare.

Pulpa dintelui se poate deteriora ca urmare a fisurarii smaltului, a unei carii profunde sau dupa o trauma. In toate aceste cazuri bacteriile patrund in dinte si infecteaza pulpa, provocand inflamatie, infectie si adesea durere. Cu ajutorul unei radiografii, medicul specialist endodont poate observa unele variatii in nuanta dintelui, in aspectul gingiilor sau in osul ori radacina dintelui. Uneori, daca dintele este grav deteriorat, pulpa poate sa nu supravietuiasca, dar tratamentul canalului radicular poate reduce aproape intotdeauna sau chiar impiedica manifestarea simptomelor, permitand salvarea dintelui.

Etapele obturatiei de canal

Dupa anestezia locala, dintele care urmeaza a fi tratat este izolat pentru a se evita contaminarea cu bacteriile existente in saliva

Pentru a accesa canalul si a curata pulpa deteriorata se face un orificiu in dinte

Se indeparteaza pulpa si canalul radicular este curatat cu instrumente de precizie.

tratament-endodontic

 

Curatarea canalului se efectueaza cu ajutorul unor instrumente subtiri, curbate la varf, care sunt introduse in canal cu o usoara miscare si rotatie in diferite directii.

Dupa uscare, canalul radicular este obturat si sigilat prin aplicarea anumitor materiale.

 

 

 

Ultimul pas este refacerea dintelui. Deoarece un dinte supus tratamentului de canal este deteriorat de carii sau slabit din alte cauze, restaurarea este esentiala pentru a-l proteja, pentru a preveni ruperea lui si a restabili functionalitatea completa.

Materiale de obturatie

Pentru a steriliza canalul radicular in prezent materialele utilizate sunt diferite paste, cimenturi si materiale semisolide, care pot fi utilizate singure sau in combinatie.

Materialul cel mai frecvent utilizat pentru obturatii de canal este gutaperca, un material asemanator cauciucului obtinut din rasina si seva arboreului de perca, care creste in principal in Asia de Sud-Est.

materiale-obturatie-de-canal

Avantajul acestui polimer este acela ca la temperatura ambientala are o consistenta destul de dura, dar la o temperatura peste 50℃ devine moale si flexibil.

Gutaperca se gaseste atat sub forma de conuri cu marimi diferite cat si compacta. Prin diverse tehnici care utilizeaza termoplasticizarea, aceasta se inmoaie sau se topeste, putand fi introdusa in canalul radicular.

Un alt material este sealerul apical, o pasta care se introduce in canalul radicular cu ajutorul anumitor ace specifice.

Exista tehnici diferite de obturatie a canalului radicular cu aceste materiale care au rolul de a umple canalele radiculare si de a le sigila.

Tratamentul de canal poate necesita una sau mai multe vizite in functie de complexitate si amploarea leziunilor prezente in pulpa. Uneori, daca infectia s-a raspandit de la dinte la os provocand un abces, aceasta trebuie drenata inainte de obturatie.

Dintele poate ramane sensibil timp de 1-2 saptamani,  foarte rar apar dureri sau inflamatii. Pentru a semana cu un dinte natural, dintele tratat trebuie restaurat cu o plomba sau o coroana dentara.

Oricare ar fi motivul care duce la tratamentul de canalul, rezultatul va fi vindecarea dintelui in majoritatatea cazurilor prin eliminarea bacteriilor care cauzeaza problema. Intr-un procent mic din cazuri, este posibil ca tratamentul canalului sa nu aiba rezultatul sperat. Daca primul tratament esueaza din diferite cause, se poate recurge la un retratament endodontic.

Search

+