Gingivita - ce este si cum o putem preveni: cauze, simptome si tratament

Gingivita – ce este si cum o putem preveni: cauze, simptome si tratament gingii inflamate

Gingivita reprezinta inflamatia gingiei, cauzata de acumularea placii bacteriene. Aceasta duce la inrosirea tesutului gingival, inflamarea lui si la sangerari gingivale. In general gingivita este nedureroasa. De aceea este important ca simptomele gingiilor inflamate sa fie tinute sub observatie. Depistata din timp, efectele acestei afectiuni pot fi reversibile.

Cum apare inflamarea gingiilor?

Gingivita apare in zonele care nu sunt curatate zilnic corespunzator. Acest lucru se intampla de obicei in zona celor 4 molari, unde pentru anumite persoane poate fi inconfortabila curatarea in profunzime cu ajutorul periutei si a atei dentare. Totodata si zona dintilor frontali este neglijata de multe persoane. O gingie inflamata poata sau nu sa fie dureroasa. De aceea, in situatiile nedureroase unele persoane pot neglija prea mult aceasta afectiune.

Tratamentul gingivitei

In stadiu incipient, tratamentul gingivitei este foarte simplu si consta in periajul de minim doua ori pe zi, incluzand obrajii, limba, dar si utilizarea zilnica a atei dentare. Utilizati o periuta cu peri moi pentru a nu irita gingia suplimentar si asigurati-va ca realizati o curatare optima intre dinti, dar si la nivelul gingiei pentru a elimina placa bacteriana.

Eliminarea placii bacteriene si stimularea gingiei prin periaj ar trebui sa reduca simptomele gingivitei. Atunci cand gingia revine la culoarea roz, nu mai este inflamata, iar sangerarile dispar, veti sti ca gingia dumneavoastra este din nou sanatoasa.

Ce se intampla daca lasam gingia inflamata netratata?

gingie inflamataDaca primele semne ale gingivitei sunt ignorate, aceasta afectiune se poate transforma rapid in boala parodontala. Cand placa bacteriana nu este curatata de pe suprafata dintilor si devine tartru, singura solutie de a o indeparta este detartrajul realizat de catre medicul stomatolog sau de catre igienistul dentar.

Gingivita si tartrul acumulat pe suprafata dintilor cauzeaza retragerea gingiei si pot duce la mobilitatea si pierderea dintilor. De aceea, desi gingivita nu este un motiv de panica, aceasta afectiune nu trebuie ignorata, a putand duce la abces dentar gingival si ulterior la alte complicatii.

Cum prevenim gingivita?

Preventia este cel mai important pas in mentinerea unei sanatati orale optime, alaturi bineinteles de controalele si igienizarile periodice la medicul stomatolog. Nu uitati de periajul dentar de cel putin doua ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura.

Daca observati simptomele enumerate mai sus programati un consult la medicul dentist cat mai curand.

Cat costa un tratament pentru gingivita?

Desi un simplu detartraj ar putea sa rezolve problema, in functie de gravitatea situatiei este posibil sa aveti nevoie de tratament de specialitate, uneori cu laser dentar. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru detartraj si tratament gingii inflamate.

Cauta pe site

+