Proteza telescopata

Proteza dentara telescopata

Proteza telescopata sau telescopica (cu sisteme telescopice) se adreseaza pacientilor la care mai sunt putini dinti ce pot fi utilizati ca si stalpi de ancorare. De asemenea, exista si varianta de proteza cu sisteme telescopice pe implanturi dentare.

Proteza dentara telescopata cu sustinere pe dintii existenti este indicata atunci cand pacientii mai au 2-3 dinti restanti si foarte bine inserati pe arcada. In acest caza este practic o supraprotezare pe dinti naturali.

Cum se realizeaza ancorarea protezei telescopate pe dintii existenti?

Proteza dentara telescopataO proteza telescopata are o ancorare care consta din aplicarea pe dintii stalpi a doua coroane de invelis care se imbina perfect. Coroana primara se cimenteaza direct pe bontul dentar, acesta fiind telescopul primar, apoi se suprapune si coroana secundara, care este parte integrata a scheletului metalic, acesta fiind telescopul secundar.

Dintii restanti sunt pregatiti pentru a putea dobandi capacitatea de sustinere a lucrarii, fiind nevoie de frezarea acestora. Peretele rezultat al dintilor nu trebuie sa fie mai subtire de 0,3 mm, altfel lucrarea dentara nu va putea fi sustinuta. Protezele telescopate, impun de obicei slefuirea a cel mult 4 mm de tesut dentar, astfel incat ancorarea sa fie eficienta.

Ce confera stabilitate unei proteze telescopice pe dintii existenti?

Stabilitatea unei proteze telescopate este data de gradul de frictiune dintre coroana primara si cea secundara. Astfel, stabilitatea depinde de adaptarea exacta a celor doua telescoape.

Pentru a asigura o frictiune buna pe termen lung, coroanele telescopului se realizeaza din metale nobile.

Avand in vedere ca prin frezarea dintilor se pierde o cantitate mare de tesut dentar sanatos, este esential ca pacientii sa acorde o importanta sporita igienei orale pentru a nu fi nevoie de lucrari protetice sau alte  tratamente similare.

Proteza cu sisteme telescopice pe implanturi

Proteza telescopata pe implanturiIn cazul protezelor telescopice pe implanturi (supraprotezare pe implanturi), sistemul telescopat are ca principiu realizarea a doua cape suprapuse pe acelasi bont al implantului stalp. Astfel, capa primara este fixata pe bontul implantului peste care culiseaza telescopul secundar. Acesta din urma este integrat in scheletul metalic al protezei, imbinandu-se perfect si realizand fixarea protezei prin frictiune. Si in acest caz frictiunea poate fi pastrata in timp prin realizarea capelor din metale nobile sau zirconiu, amteriale care raspund mai bine in timp la uzura.

Supraprotezarile pe implanturi dentare se mai pot realiza si cu sisteme cu capse (proteza cu capse) sau cu bare cu calareti.

Cat costa o proteza telescopata/telescopica pe dinti sau implanturi?

Costul unei proteze telescopate sau telescopica pe implanturi este evident mai mare decat pretul unei proteze telescopice pe dinti existenti, avand in vedere costul implanturilor si sistemelor speciale de prindere. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru proteze dentare.

 

Search

+