Dr. Anca Rusu - ProTV - reconstructia osoasa pentru implanturi dentare

PROTV – DOCTOR DE BINE – Dr. Anca Rusu & Dr. Mihai Cirstea – Reconstructia osoasa pentru implanturi dentare | 13 august 2024

Odata cu inaintarea in varsta, pierdem volum osos. Procesul poate fi unul accelerat daca nu mai punem suficienta forta pe oase. Explicatii despre reconstructia osoasa a maxilarelor pentru implanturi dentare in emisiunea „Doctor de bine” – ProTV din 13 august 2024.

Pe masura ce trece timpul, toate oasele isi pierd volumul. Si la nivelul mandibulei si la nivelul maxilarului, volumul este pierdut odata cu imbatranirea. Si pierdut accelerat, daca pierdem dinti.

Prin masticatie, dezvoltam forte uriase. Cele mai mari pe care le poate produce organismul. Acestea, de fapt, mentin normale si oasele de sustinere. Atunci cand pierdem un dinte, pierdem accelerat parte din volumul osos in care era inserata radacina dintelui, intrucat nu se mai transmit forte masticatorii.

Ce este si cum se realizeaza reconstructia osoasa?

Dr. Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolara: „Reconstructia osoasa este o interventie realizata de medicul specialist chirurg in cazul in care nu avem suficient pentru a insera un implant dentar. Fie nu avem inaltime suficienta de os, fie nu avem grosime suficienta de os. Fie avem un defect de os, care trebuie reconstruit”.

Oasele maxilare se pot reconstrui prin doua metoda, dupa ce examenul imagistic arata cat os a fost pierdut. Pentru augmenarea osoasa se adauga un amestec sintetic in osul pacientului sau este recoltat os din mandibula pacientului.

Dr. Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolara: „Din partea din care se recolteaza os, se poate forma os la loc pentru ca este un defect continator, ramane ca un fel de gaura, dar peretii inconjuratori pot produce celule osoase”.

Sinus lift si aditie de os dentar

Dintii pierduti din zonele laterale, unde apar fortele cele mai mari pe care le dezvoltam in cavitatea bucala, duc la marirea volumului sinusurilor. Pe aceasta zona poate ramane os cu o grosime de sub 1 milimetru.

Dr. Mihai Cirstea, medic specialist chirurgie orala: „Fiind o zona masticatorie, unde fortele sunt foarte mari, implanturile nu trebuie sa fie foarte scurte, un implant mediu ar trebui sa aiba 10-12 mm. Aditia la acest nivel cam atat ar trebui sa fie de inalta”.

In cazul in care grosimea osului din zona sinusurilor nu este suficiente pentru inserarea implantului dentar, se realizeaza operatia de sinus lift si aditie de os.

Medicul specialist poate stabili dupa analiza investigatiilor radiologice daca se poate realiza aditie de os si implant dentar in aceeasi zi.

Sursa: „Doctor de bine” – ProTV

Cauta pe site

+