PROTV – DOCTOR DE BINE – Dr. Anca Rusu & Dr. Mihai Cirstea – Pierderea dintilor din zonele laterale implica rapid si pierderea osului de sustinere. Din acest motiv este necesara reconstructia osoasa | 16 Ianuarie 2024

PROTV – DOCTOR DE BINE – Dr. Anca Rusu & Dr. Mihai Cirstea – Pierderea dintilor din zonele laterale implica rapid si pierderea osului de sustinere. Din acest motiv este necesara reconstructia osoasa | 16 Ianuarie 2024

Potrivit statisticilor, dintii laterali se pierd cel mai repede. Ce este de facut aflati din emisiunea „Doctor de Bine” de la PROTV, unde invitati au fost Dr. Anca Rusu, medic specialist Chirurgie Dento-Alveolara & Implantologie si Dr. Mihai Cîrstea, medic specialist Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala.

Ce se intampla atunci cand pierdem un dinte din partile laterale?

Odata pierdut un dinte din laterale, osul in care acesta statea se pierde accelerat. Dupa pierderea premolarilor sau o molarilor e nevoie de reconstructie osoasa.

Ce reprezinta reconstructia osoasa in stomatologie?

Dr. Anca Rusu, medic chirugie alveolara: „Reconstructia osoasa este o interventie realizata de medicul specialist chirurg in cazul in care nu avem suficient os pentru a insera un implant dentar, nu avem suficient os pe inaltime, pe latime sau defecte osoase. De multe ori, osul atrofiat ramane atat de atrofiat ca o lama de cutit. Ne obliga sa aducem os din alta parte, din unghiul mandibulei”.

Osul recoltat din mandibula se va reface ulterior. Organismul are aceasta capacitate. De asemenea, in unele situatii, e posibila folosirea osului artificial. Premolarii si molarii pierduti de multa vreme. Vorbim despre o zona in care mestecam, adica dezvoltam forte uriase in cavitatea orala.

Dr. Mihai Cirstea, medic specialist chirurgie orala: „Fiind o zona masticatorie, unde fortele sunt foarte mari, implantul nu ar trebui sa fie foarte scurt, un implant mediu ar trebuie sa aiba 10 mm, poate 12 mm. Aditia de os de la nivelul sinusului cam atat de inalta ar trebuie sa fie”.

Din acest motiv, inainte de implant dentar si inaintea aditiei de os, se face asa numitul sinus lift. Adica se ridica mucoasa sinusului.

Ce inseamna sinus lift si cum se realizeaza?

Dr. Anca Rusu, medic chirugie alveolara: „Se realizeaza in aceeasi sedinta cu realizare implantului si, de fapt, prin acelasi canal unde s-a frezat pentru a insera implantul. Tot pe acolo se introduc instrumente speciale, care ridica mucoasa sinusului cu 2-3 mm, adica spatiul de care avem nevoie pentru a face aditia de os”.

Aceasta este varianta netraumatica, posibila doar uneori. O alta varianta este realizarea unei ferestre laterale in os pentru ridicarea mucoasei sinusului. Se numeste sinus lift extern. In felul acesta, e posibila refacerea in siguranta a premolarilor ori a molarilor din zona superioara.

Sursa: „Doctor de Bine” PROTV

Cauta pe site

+