Legatura dintre hormoni si sanatatea dentara a femeilor

Legatura dintre hormoni si sanatatea dentara a femeilor

Un fapt mai putin cunoscut despre hormoni este ca acestia pot afecta si sanatatea orala, cu precadere in cazul femeilor, in anumite perioade din viata. Ciclurile hormonale pot afecta modul in care organismele femeilor reactioneaza la bacterii si placa. Deoarece sanatatea orala este importanta pentru sanatatea generala, intelegerea influentei hormonilor este valoroasa.

In primul rand, hormonii afecteaza alimentarea cu sange, ceea ce inseamna ca afecteaza fiecare parte a corpului, inclusiv gingiile. Conform Academiei Americane de Parodontologie, peste 38% dintre femeile americane sufera de boli ale gingiilor, deoarece sunt mai susceptibile din cauza modificarilor hormonale. Nu numai gingiile sunt insa afectate; hormonii afecteaza raspunsul corpului la toxine, cum ar fi bacteriile prezente in gura datorita placii. Gingiile au receptori de estrogeni care sunt afectati de modificarile nivelului hormonal, iar acest lucru inseamna ca atunci cand hormonii se schimba, pot aparea simptome de gingivita sau se pot agrava cele existente.

Cand fluctueaza hormonii?

Femeile experimenteaza modificari hormonale de-a lungul intregii lor vieti. Cinci momente principale sunt:

Pubertatea

In timpul pubertatii, in organism sunt introduse cantitati mari de progesteron si estrogen, ceea ce face ca afectiunile gingivitei sa fie mai probabile. Iritantii, cum ar fi acumularea placii, pot creste roseata, inflamarea si disconfortul.

O buna ingrijire orala in aceasta perioada este importanta.

Menstruatia

Fluctuatiile hormonale care apar ca parte a ciclului menstrual lunar si cresterea progesteronului, în special, pot provoca modificari ale cavitatii orale: gingii inrosite, umflate, glande salivare umflate, sangerarea gingiilor. Unele femei pot prezenta, de asemenea, gingivita temporara care apare cu una sau două zile inainte de menstruatie, dar care se trece la scurt timp dupa debutul menstruatiei.

Contraceptia

Contraceptivele cresc nivelul hormonal in corpul femeilor, ceea ce poate provoca sensibilitate crescuta si vulnerabilitate la bolile gingivale.

Contraceptivele pot schimba, de asemenea, modul in care actioneaza alte medicamente, de aceea este important de mentionat acest lucru inainte de orice interventii chirurgicale orale.

Sarcina

In timpul sarcinii, corpul unei femei sufera modificari semnificative, iar gingivita poate aparea aproape in orice moment.

Gingivita in timpul sarcinii poate fi mai severa decat cea aparuta in timpul menstruatiei si poate provoca chiar si tumori orale necanceroase. Acesta este un alt motiv pentru care este important pentru sanatatea orala a femeilor sa faca controale regulate in timpul sarcinii.

Menopauza

In timpul menopauzei, fluctuatiile hormonale pot crea probleme de sanatate orala, inclusiv sindromul gurii uscate. Saliva ajuta la curatarea gurii de bacterii si particule alimentare, astfel incat, fara aceasta, exista o probabilitate mai mare de aparitie a cariilor dentare si a bolilor gingivale.

Combaterea bolilor gingivale influentate de modificari hormonale

O buna ingrijire orala ajuta la reducerea gingivitei si a bolilor gingivale nu doar in timpul schimbarilor hormonale, ci de-a lungul intregii vieti.

 

 

Cauta pe site

+