Cum afecteaza stresul dintii
In prezent, stresul este considerat ca fiind una dintre principalele probleme care afecteaza sanatatea intregului corp, de la cea mentala la cea fizica: probleme cardiovasculare, de digestie, dureri de cap etc. Mai multe studii au demonstrat ca exista o stransa legatura intre oboseala psiho-fizica si deteriorarea dintilor si a gingiilor.
Un studiu realizat la Universitatea Harvard s-a concentrat pe legatura dintre stres si dinti. Concluzia a fost aceea ca nivelurile ridicate de cortizol (hormonul stresului) pot avea efecte negative asupra dintilor si gingiilor.
Stresul ar putea, de exemplu, sa actioneze asupra sistemului imunitar provocand o slabire a acestuia, amplificand astfel patologiile cauzate de bacteriile prezente in placa dentara, cum ar fi parodontita, gingivita si cariile. Din cauza cortizolului si adrenalinei ridicate, atunci cand suntem stresati, corpul intra in starea de „zbor sau lupta”. Acest lucru determina cresterea tensiunii si a glicemiei. Tot in conditiile unei imunitati scazute, corpul nostru este impiedicat in lupta impotriva infectiilor; ca urmare, pot exista sangerari ale gingiilor, halitoza si dureri de dinti generalizate. De asemenea, vindecarea altor rani existente poate fi incetinita.
Dar efectul daunator al stresului asupra dintilor nu se datoreaza numai cortizolului. O persoana stresata tinde, in mod inevitabil, sa aiba mai putina grija de ea insasi, si, implicit, de dinti. In caz de stres sever, este important sa nu fie neglijata igiena orala. Periuta, pasta de dinti si ata dentara sunt singurele mijloace care pot indeparta placa bacteriana evitand formarea cariilor, favorizate de un mediu nu foarte rezistent in prezenta cortizolului.
Bruxismul este, de asemenea, o consecinta a stresului. Scrasnitul dintilor este prima forma de aparare a organismului in fata unei situatii obositoare. Consecintele bruxismului afecteaza puternic articulatiile maxilarului, poate provoca microfracturi ale dintilor si pot aparea dureri de cap si cervicale, considerate cronice.
Bruxismul duce la scurtarea suprafetelor dintilor, mai ales a celor din fata. Toti dintii ajung sa aiba aceeasi lungime (in mod normal, dintii avand lungimi diferite), muschii fetei sunt mai puternici si mai pronuntati, smaltul se toceste in partea de jos a dintilor si capata o culoare galbuie, deoarece interiorul dintelui, adica dentina, este expusa.
Desi dintii sunt sanatosi, pot deveni foarte subtiri si se pot rupe cu usurinta. In aceste cazuri se recomanda purtarea unei gutiere pentru dinti, dar si pentru articulatiile temporo-mandibulare.
Pe scurt, este clar ca stresul poate fi o cauza indirecta a pierderii dintilor. Chiar daca conditiile de anxietate nu pot fi intotdeauna evitate, putem pastra sanatatea orala sub control prin igiena corespunzatoare si vizite regulate la stomatolog.
Stresul duce la un stil de viata agitat si la un somn rau si deseori se neglijeaza sanatatea dentara. Efectul stresului asupra dintilor poate fi observat si prin obiceiurile alimentare: mancam adesea „in picioare” iar o dieta saraca si o igiena orala precara conduc la formarea cariilor.
Stresul afecteaza sistemul imunitar si poate duce la probleme cardiace, cresterea tensiunii arteriale, agravarea diabetului, aparitia mai frecventa a aftei si a herpesului. Unele dintre aceste afectiuni necesita tratament medicamentos, care poate afecta indirect sanatatea gingiilor, mai sensibile la inflamatie si sangerare. Totodata, anumite medicamente, dar si stresul in sine, provoaca uscaciunea cavitatii bucale.
Sanatatea orala este la fel de importanta precum cea fizica si psihica. Atentia acordata igienei dentare este esentiala. O igiena dentara adecvata poate ajuta la prevenirea respiratiei urat mirositoare, a bolilor gingivale sau cariilor.