Alegerea periutei dentare: Clasica sau Electrica?
Nu poti subestima niciodata importanta unei igiene orale bune, atat pentru sanatatea dintilor, dar si pentru organism in general.
Se stie ca afectarea gingiilor este un factor de risc major in desfasurarea unor boli, inclusiv a bolilor de inima si a diabetului.
De mici, suntem invatati ca folosirea cu regularitate a periutei este una dintre cele mai bune metode de a-ti mentine dintii si gingiile sanatoase.
Dar care periuta este cea mai buna?
Sfaturi pentru alegerea periutei:
Sunt anumite aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere cand alegi o periuta, indiferent daca este manuala sau electrica.
- Marimea – trebuie aleasa astfel incat periuta sa iti permita acces usor catre toate suprafetele dintilor. Daca este prea mare, te poate impiedica sa ajungi in zone dificile, cum ar fi in spatele si pe partile laterale ale molarilor.
- Manerul – este bine sa studiati si manerul, pentru ca trebuie sa aiba o suprafata nealunecoasa, putand fi usor de manipulat.
- Perii moi – perii pot fi moi, medii sau tari, pentru marea majoritate recomandandu-se cele cu perii moi, fiind mai confortabile si mai sigure. In functie de cat de tare iti perii dintii, o perie medie sau prea dura poate chiar sa afecteze gingiile, suprafetele radacinilor si stratul protector de smalt. Pentru a fi si mai sigur, ai grija sa alegi o periuta care are peri cu varfuri rotunjite.
- Gatul periutei – este recomandat un gat flexibil astfel incat presiunea exercitata pe gingii sa nu fie prea mare. Cata vreme te perii cu regularitate folosind o tehnica eficienta de periaj, vei fi capabil sa reduci acumularile de placa bacteriana si sa iti mentii gingiile sanatoase, atat cu perie manuala, cat si electrica.
Costuri – in general o periuta electrica are un pret mult mai mare decat o periuta normala, manuala. In plus va trebui sa ii inlocuieste capetele la fel de des pe cat trebuie sa inlocuiesti periuta manuala.
Care periuta este mai potrivita?
Cea mai buna periuta pentru tine va fi cea care iti place cel mai mult. Anumite persoane nu apreciaza vibratiile specifice periutei electrice, altii se acomodeaza mai mult acest tip, fiind chiar mai usor de utilizat pentru persoanele fara dexteritate sau cu mobilitate limitata ( cei care sufera de artrita, de exemplu ).
Care periuta este mai eficace?
Numeroasele studii stiintifice arata ca nu exista diferente semnificative intre periuta electrica si cea manuala in ceea ce priveste capacitatea de a indeparta placa bacteriana si de a preveni boala parodontala.
Un singur tip de periuta electrica, cu miscare de rotatie oscilanta, ar fi mai eficienta decat periuta normala.
Daca ai tendinta sa te perii insistent pe dinti, o perie electrica te poate ajuta sa protejezi gingiile si dintii, lasandu-i curati in acelasi timp.
Copiii pot folosi periute special facute pentru ei, foarte atractive si viu colorate, avand capete mai mici si perii mai moi.
La cat timp trebuie sa schimbi periuta?
Regula de baza impune schimbarea periutei o data la trei luni sau cand constati ca perii au inceput sa se uzeze.
De asemenea, daca ai suferit o raceala, este indicat sa o inlocuiesti pe cea veche incarcata de bacteriile acumulate.