Vrei sa stii de ce sangereaza gingiile? Iata cateva cauze posibile!
Cu totii am vazut acea reclama in care sangele isi face aparitia in spuma pastei de dinti din chiuveta. Multe persoane isi fac griji in privinta sangerarilor gingivale, iar aceste griji nu sunt deloc nefondate.
De la cauze minore pana la situatii complexe care pot ameninta sanatatea intregului organism, sangerarea gingiilor este un simptom care poate aparea in mod frecvent. Tocmai de aceea, in randurile de mai jos vei descoperi care pot fi cauzele aparitiei sangerarilor gingivale si ce trebuie sa faci atunci cand este vorba de o problema recurenta.
De ce sangereaza gingiile?
Periajul dentar eronat
– Prima si cea mai frecventa cauza pentru care poti observa firicele de sange in spuma pastei de dinti este modul in care efectuezi periajul dentar. Fie ca folosesti o periuta de slaba calitate (cu peri foarte tari), fie ca insisti foarte mult asupra unei zone sau apesi prea tare, gingia poate capata o sensibilitate la periaj. Atunci cand ranesti gingia in timpul periajului, sangerarile sunt urmarea logica. Daca nu schimbi nimic in obiceiurile de periaj, gingiile vor continua sa sangereze, iar problema va avansa.
Astfel, pentru a nu mai leza gingia la periaj, ai putea alege o periuta de dinti cu fire soft si ai putea realiza un periaj mai putin intens. Nu trebuie sa apesi foarte tare atunci cand te speli pe dinti, ci trebuie sa ai grija ca periuta sa curete toate suprafetele dentare.
Ranirea gingiei
– O alta cauza frecventa pentru sangerarile gingivale este ranirea gingiei in timpul masticatiei sau a unor obiceiuri nesanatoase. Astfel, poti leza tesutul gingival atunci cand spargi seminte, mananci fistic, folosesti ata dentara intr-un mod nepotrivit sau folosesti scobitori.
Folosirea scobitorilor nu este o metoda foarte buna prin care sa realizezi igienizarea spatiilor interdentare, insa folosirea atei dentare este un obicei la care nu ar trebui sa renunti. Unele spatii interdentare sunt foarte stramte, astfel incat o ata dentara mai groasa va trebui fortata.
Tocmai de aceea, in momentul in care ata dentara trece de portiunea foarte ingusta, aceasta va lovi si va rani gingia. In plus, unele persoane freaca ata dentara inainte si inapoi in spatiul interdentar, iar aceasta actiune poate duce la lezarea tesutului gingival.
Igiena orala necorespunzatoare
– Daca neglijezi igiena orala sau o realizezi inconstant, gingiile pot avea sangerari ca urmare a dezvoltarii tartrului. Gingivita este o afectiune care se poate dezvolta atunci cand se sedimenteaza placa bacteriana, iar primele simptome ale acestei afectiuni sunt inflamarea gingiilor, inrosirea acestora si, evident, aparitia sangerarilor. In timp, gingivita poate duce chiar la parodontoza, o boala foarte grava care poate produce pierderea dintilor. Tocmai de aceea, trebuie sa previi sau sa tratezi cat mai devreme aceasta afectiune.
Cea mai buna metoda prin care poti evita dezvoltarea tartrului si aparitia gingivitei este, evident, o igiena orala responsabila. In plus, recomandarea stomatologilor este sa vizitezi cabinetul la fiecare 6 luni pentru un control de rutina.
Medicul va putea efectua o igienizare dentara profesionala a danturii si va putea tine sub control orice problema aflata in stadiul incipient. Bineinteles, trebuie sa raportezi stomatologului tau fiecare problema dentara cu care te confrunti inca de cand o sesizezi.
Cat costa o igienizare dentara profesionala?
In cadrul clincii noastre pacientii pot beneficia de un pachet de igienizare dentara profesionala cu detartraj cu ultrasunete, periaj, Air Flow si fluorizare. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru igienizare dentara profesionala.