Anestezie dentara

Anestezia dentara – tipuri de anestezie utilizate in stomatologie

Anestezia reprezinta procedura prin care medicul intrerupe sensibilitatea nervoasa dintr-o anumita zona prestabilita, pentru ca pacientul sa nu aiba niciun fel de dureri sau disconfort pe tot parcursul interventiei. In ceea ce priveste anestezia dentara, in stomatologia moderna exista mai multe optiuni disponibile, procedurile fiind individualizate din motive de singuranta, pentru fiecare caz in parte.

Ce este anestezicul si cat dureaza o anestezie dentara?

Anestezicele sunt substante de sinteza care blocheaza transmiterea impusurilor de-a lungul ramurilor nervoase. Majoritatea anestezicelor actioneaza rapid, prin injectarea acestora in regiunea in care nervul se distribuie asigurandu-se suprimarea durerii, uneori chiar pana la 2-3 ore, in functie de substanta utilizata.

Cateva exemple de substante anestezice sunt: prilocaina, xilina, mepivacaina, hostacaina, procaina, articaina, tetracaina etc. Eficacitatea si durata anesteziei sunt influentate evident de tipul de anestezic selectat, de doza si de tehnica de aplicare a acestuia, cat si de greutatea pacientului, cantitatea de grasimi din corp sau prezenta altor substante in organism (anumite medicamente, alcool, cofeina etc).

Ce tipuri de anestezie se utilizeaza in stomatologie?

In functie de caz se pot utiliza una sau mai multe tipuri de anestezie:

  • anestezie dentara locala sau loco-regionala (topica sau prin injectare)
  • sedare constienta (pe cale orala, inhalatorie sau intravenoasa)
  • anestezie generala (administrarea intravenoasa de analgezice)

Tipul de anestezie se realizeaza in functie de varsta persoanei, starea de sanatate a acesteia, durata interventiei si istoricul pacientului in ceea ce priveste anestezia. Sedarea constienta este insotita intotdeauna si de anestezie locala.

Anestezia dentara locala

Anestezia dentara locala poate fi de doua tipuri: anestezie topica (superficiala) si anestezie prin injectare (infiltratie).

Anestezia locala topica

Acest tip de anestezie locala este una superficiala in care anestezicele sub formă de spray, paste, gel, pulberi, lichide sau unguente, se aplica direct pe gingie cu scopul de a pregati tesutul pentru o anestezie dentara prin injectare. De asemenea, anestezia topica mai este utilizata in cazul extractiei dintilor temporari la copii. Fiind o anestezie superciaiala, care nu dureaza mai mult de 20 de minute, este utilizata pentru tratamentele care nu provoaca dureri mari.

Anestezia dentara prin injectare (infiltratie)

Acesta tip de anestezie locala este cel mai utilizat pentru majoritatea tratamentelor dentare. Solutia de anestezic este introdusa local, in tesuturile pe care se va interveni chirurgical sau in jurul acestora, efectul acesteia fiind suficient pentru majoritatea interventiilor stomatologice.

Atentie insa, in cazul in care pacientul a luat calmante in doze mari inainte de interventie, in cazul consumului de alcool sau al infectiilor in zona care trebuie anesteziata, este posibil ca anestezicul sa nu-si faca efectul dorit.

Anestezie dentara si sedare constienta

Sedarea constienta se poate realiza pe cale orala (administrarea de medicamente), inhalatorie (inhalosedare) sau intravenoasa. Pacientul nu este adormit, este cooperant si are reflexele prezente.

Sedare pe cale orala

In cazul sedarii constiente pe cale orala, evident, pacientului i se administreaza anumite medicamente. Este

Inhalosedare

In cazul sedarii constiente pe cale inhalatorie (inhalosedare) pacientului, asezat pe scaunul stomatologic, i se aplica o masca nazala cu ajutorul careia inhaleaza un amestec de protoxid de azot in combinatie cu oxigen, rezultand un gaz ilariant care are atat proprietati sedative, cat si usor analgezice. Astfel i se induce pacientului o stare de relaxare, de bine.

Sedare intravenoasa

Sedarea pe cale intravenoasa (analgo-sedarea) este o tehnica anestezica prin care se administreaza medicamente pe cale venoasa. Aceasta procedura induce scaderea controlata a starii de constienta, permitand tolerarea unor proceduri neplacute, cu mentinerea controlului functiei cardio-respiratorii de catre pacient.

Avantajul sedarii constiente fata de anestezia generala este faptul ca pacientul isi revine mai repede si poate coopera cu medicul stomatolog in timpul procedurii. Este important de stiut ca sedarea constienta este insotita si de anestezie locala!

Anestezia generala in stomatologie – se poate face si anestezie totala la dentist?

Multi pacienti intreaba daca se poate si anestezie generala la dentist, in special de teama de durere. In stomatologie, anestezia generala sau totala este utilizata pentru operatii complexe, in special cele care tin de chirurgia orala si maxilo-faciala, atunci cand anestezia locala si sedarea constienta nu sunt suficiente sau nu se pot efectua. De asemenea, este in cazurile de dentofobie (frica extrema de stomatolog), sau la pacientii cu nevoi speciale. Anestezia generala nu este indicata pentru interventii simple si in cazul pacientilor cu boli sistemice grave sau anomalii de constitutie.

Anestezia generala (prin adormire) necesita intotdeauna asistenta unui medic anestezist (specialist ATI), care trebuie sa monitorizeze permanent functiile vitale ale pacientului. Evident, datorita aparaturii si substantelor utilizate, anestezia generala implica un cost mult mai mare fata de anestezia locala.

Anestezia generala se realizeaza prin administrarea intravenoasa de analgezice, care induc pacientul intr-o stare de somn profund.

Pacientii nu trebuie sa consume lichide si alimente cu 6 ore inainte de interventie, o regula generala fiind fara alimente solide incepand cu miezul noptii precedente. Uneori, anestezia generala poate avea anumite efecte secundare, cum ar fi ameteala, greata, somnolenta sau pierderea abilitatii de coordonare. De aceea, este indicat ca pacientul sa fie insotit la intoarcerea acasa. Realuarea activitatii poate avea loc odata cu disparitia simptomelor. Dupa interventie sunt importante hidratarea si medicatia analgezica indicata de medicul stomatolog.

Cauta pe site

+