Ce cauze duc la pierderea dintilor?

Ce cauze duc la pierderea dintilor?

Desi asociem dintii sanatosi cu cei albi si perfecti, in realitate sanatata orala inseamna mai mult decat atat. Spre exemplu, dintii aparent sanatosi, insa cu sangerari gingivale, dintii afectati de parodontoza ajung sa cada de pe arcada chiar daca nu sunt macinati de carii. In plus, sunt probleme ce nu se vad cu ochiul liber, respectiv chisturi sau infectii la radacina.

Un sfat de aur este preventia. Recomandam vizite constante la medicul stomatolog pentru a trata orice problema si ulterior pentru a tine sub control orice tine de sanatatea orala, in ideea de a descoperi timpuriu problemele.

Cauzele pierderii dintilor

Discutam si despre riscurile cele mai mari, de a nu mai avea ce salva, de a pierde dintii naturali. Iata si cauzele care pot conduce la astfel de rezultate:

  • Cariile dentare sunt unele dintre cele mai frecvente probleme dentare. Sunt rezultatul unui lant vicios – incepand de la igiena precara, acumularea de bacterii si placa bacteriana, si pana la formarea cariei care strapunge adanc, in timp, pana ajunge la pulpa dintelui. Acesta se infecteaza, infectie care poate ramane la radacina. Din nou, netratat la timp, osul macinat de infectie cedeaza, iar dintele este pierdut.
  • Fracturarea radacinii este o alta cauza a pierderii dintilor. Sunt accidente ce afecteaza radacina, care in timp pot favoriza aparitia infectiilor ce duc la resorbtia radacinii, deci la pierderea dintelui.
  • Bruxismul sau popular cunoscut ticul nervos de a scrasni din dinti – se manifesta printr-o presiune care afecteaza osul, dintii devin mobili si de aici pana la pierderea lor totala mai este un singur pas.
  • Alti dinti lipsa. Dintii din vecinatate sunt primii vizati, avand spatiu sa se deplaseze, sa isi schimbe pozitia, sa produca probleme gingivale si mai departe sa determine pierderea altor dinti.
  • Diverse boli – diabetul, ce afecteaza imunitatea, contribuie la aparitia problemelor gingivale, ce in stadiu avansat afecteaza si osul, si astfel se ajunge la pierderea dintilor. Parodontoza, bolile sistematice pot fi si ele incadrate aici.

Cert este ca pierderea unuia sau a mai multor dinti constituie situatii avansate, evoluate, cand nu au fost luate masurile necesare la timp. Un dinte cu mobilitate scazuta are inca sanse de a fi tratat si mentinut pe arcada. Din fericire, acum tehnologiile moderne ne permit remedierea acestor situatii. Implantul dentar nu mai conditioneaza asa cum o faceau puntile dentare – pot fi realizate unul sau mai multe implanturi, inclusiv pentru toata dantura.

Programeaza un consult la medicul stomatolog cat mai curand! Iti stam la dispozitie cu servicii profesionale in acest sens.

Cauta pe site

+