Coroana ceramica pe zirconiu versus coroana dentara ceramica pe suport metalic

Coroana ceramica pe zirconiu versus coroana dentara ceramica pe suport metalic

Coroana dentara are ca scop restaurarea unui dinte deteriorat. Coroanele pot fi cimentate pe suprafata dintilor naturali deteriorati sau cimentate ori insurubate pe implanturi dentare, dar pot face parte si dintr-o lucrare protetica de tip punte dentara

Coroanele dentare pot fi fabricate din diferite materiale precum: rasini acrilice, metal, ceramica/portelan pe suport metalic sau de zirconiu, ceramica integrala, zirconiu.

In cele ce urmeaza vom prezenta avantajele, dezavantajele si diferentele dintre cele doua tipuri de suport pentru coroanele ceramice: suportul metalic versus suportul din zirconiu.

Coroana dentara ceramica pe suport de zirconiu se aseamana foarte mult cu coroana metalo-ceramica, mai ales in ceea ce priveste rezistenta materialelor. Aceasta este obtinuta prin aplicarea de ceramica pe suportul din zirconiu.

Coroana ceramica pe suport de zirconiu

coroana ceramica pe zirconiuAvantajele coroanelor ceramice pe suport de zirconiu

 • Estetica superioara pe care o ofera suportul de zirconiu, fiind disponibil in diverse nuante apropiate de cele ale dintelui natural.
 • Se poate utiliza cu succes in orice zona a cavitatii bucale, integrandu-se perfect in arcada dentara.
 • Ca si tehnica de realizare, zirconiul este frezat computerizat, procedeul de obtinere fiind mult mai exact, nelasand loc erorii umane.

Dezavantajele coroanelor ceramice pe zirconiu

 • Un dezavantaj principal il consituie pretul mai ridicat
 • In cazul in care se realizeaza o coroana integral din zirconiu, iar dintii antagonisti sunt naturali si pacientul dezvolta forte masticatorii exagerate, poate aparea riscul de abrazare a dintilor opusi coroanei plasate. Din acest motiv planul de tratament trebuie realizat riguros si prects, pentru a fi luate in considerare toate aspectele.

Coroana ceramica pe suport metalic (metalo-ceramica)

coroana ceramica pe suport metalicAvantajele coroanelor ceramice pe suport metalic

 • Este un tip de coroana dentara foarte rezistent, straturile de ceramica fiind aplicate peste un schelet metalic. 
 • Coroanele metalice rareori se deterioareaza, fiind cele mai durabile. 
 • Au un pret mai scazut fata de coroanele ceramice pe zirconiu

Dezavantajele coroanei ceramice pe suport metalic

 • Din cauza structurii metalice, care de cele mai multe ori se poate observa, acestea sunt utilizate in general pentru molari sau dinti mai putin vizibili.
 • Metalul are culoare gri inchis, acesta se opacifiaza si apoi se placheaza cu ceramica, dar nu se poate obtine culoarea si transluciditatea obtinute utilizand suportul de zirconiu.
 • Suportul metalic este inca prelucrat manual, chiar daca tehnicile s-a imbunatatit mult in ultimii ani. De aici poate rezulta si eroarea umana. 
 • Exista posibilitatea ca gingiile sa se retraga usor odata cu trecerea timpului. In cazul coroanelor ceramice pe suport metalic, la interfata dinte-gingie se va vedea colereta metalica a coroanei, dand astfel un aspect inestetic. De asemenea, in cazul gingiilor subtiri, culoarea inchisa a metalului poate sa transpara sau gingia se poate impregna cu oxizi din capa metalica, avand astfel efecte estetice neplacute.
 • Daca pacientul are si restaurari dentare din aliaje metalice diferite, poate aparea galvanismul bucal – curenti electrici produsi de diferitele metalele din cavitatea orala, care pot avea anumite reactii negative asupra organismului, cum ar fi iritatii si dureri ale mucoasei, dureri de cap sau gustul metalic.

Cat costa o coroana ceramica pe zirconiu versus pretul unei coroane ceramice pe suport de metal?

Asa cum am prezentat mai sus pretul unei coroane ceramice pe zirconiu este mai ridicat fata de costul coroanei metalo-ceramice. In cadrul clinicii stomatologice Dental Premier beneficiati de protetica computerizata de ultima ora CEREC 3D Cad/Cam la cel mai bun raport calitate/pret. Va invitam sa consultati lista noastre de preturi pentru coroane ceramice pe zirconiu sau metal!

Cauta pe site

+