complicatii si riscuri implant dentar

Riscuri si complicatii in cazul implantului dentar

Se considera ca implanturile dentare au o rata de succes generala de 95-98%. Totusi, desi foarte rar, exista anumite riscuri, intrucat se poate intampla ca in unele cazuri sa apara anumite complicatii care pot duce la esecul tratamentului.

Complicatiile si factorii de risc in cazul tratamentului cu implant dentar se impart in doua categorii: cele care ar putea aparea in urmatoarele 6 luni dupa interventie (termen scurt) si cele pe termen lung.

Riscuri si complicatii implant dentar pe termen scurt – cauze

Esecul osteointegrarii

Pe termen scurt, cea mai frecventa complicatie este considerata lipsa vindecarii osului in jurul implantului – proces numit osteointegrare. In mod normal, acest proces incepe imediat dupa inserarea implanturilor in os si dureaza intre 3 si 6 luni. Lipsa osteointegrarii implantului inainte de faza protetica este insa un eveniment foarte rar.

Locul implantului trebuie sa fie inconjurat de gingie sanatoasa pentru a fi stabil. In intervalul de 8 pana la 24 de saptamani dupa operatie se verifica eventuale semne de infectie.

Cauze

Osteointegrarea implantului dentar poate fi afectata de o serie de factori, precum nerespectarea unei bune igiene dentare, densitatea osoasa scazuta, diabetul necontrolat si fumatul. Simptomele pot include mobilitatea implantului, durerea si sangerarea.

Riscuri si complicatii implant dentar pe termen lung

Complicatiile pe termen lung in cazul implanturilor dentare sunt cauzate in general de faptul ca implantul nu a fost inserat corect sau din cauza pierderii osoase din jurul implantului.

Iata cateva posibile riscuri si complicatii pe termen lung ale unui implant dentar:

Periimplantita

Esecul implantului dentar pe termen lung apare dupa ce implantul s-a integrat in os si maxilarul s-a vindecat, iar cea mai frecventa cauza este periimplantita. Aceasta este o infectie cronica a gingiei si ulterior a osului care inconjoara locul implantului.

Periimplantita este cauzata de bacteriile si particulele alimentare care se acumuleaza treptat in jurul implanturilor dentare si a liniei gingivale. Din acest motiv, in stadii incipiente poate trece neobservata. Cu toate acestea, simptomele ulterioare pot deveni severe. Severitatea poate varia de la inflamatia gingiilor la resorbtia osului. Daca nu este tratata, se poate ajunge la pierderea implanturilor dentare si la dezvoltarea altor probleme dentare grave.

Complicatii-implant-dentar

Simptomele periimplantitei includ: roseata si inflamatie a tesutului gingival din jur, disconfort, puroi si sangerari.

Cauze

Periimplantita poate fi cauzata de diferiti factori, cum ar fi igiena dentara precara, diabetul, fumatul intens sau o problema cu implantul in sine.

Retractia gingivala

Complicatii-implant-dentar

In cazul retractiei gingivale generate de gingivita bontul implantului este expus. Gingivita sau inflamatia gingiilor este cauzata de obicei de o igiena dentara deficitara.

 

 

 

 

Implanturi fracturate

Fractura implantului sau a bontului dintre dinte si implant poate aparea din cauza suprasolicitarii in timpul masticatiei (spargerea unor obiecte dure cu dintii) sau ca urmare a bruxismului.

Fracturile au loc de obicei atunci cand implanturile dentare sunt prea subtiri sau prea scurte.

Fracturarea poate avea loc in doua locuri: intre surub si bont sau la nivelul bontului.

Surubul reprezinta partea din implant cea mai expusa fracturarii datorita diametrului sau redus in comparatie cu cel al implantului sau al bontului.

Fractura implantului in sine este mai dificila, deoarece trebuie sa existe o retragere osoasa semnificativa pentru ca acest lucru sa se intample.

Fractura lucrarii protetice

Esecul pe termen lung poate fi cauzat si de complicatii protetice simple precum fractura lucrarii protetice. Cu trecerea timpului, este posibil ca lucrarile protetice sa se erodeze, sa se detaseze sau sa se rupa. Acest lucru se intampla ca urmare a unor cauze mecanice: solicitare in timpul muscaturii sau in cazul celor care sufera de bruxism.

Concluzii

In majoritatea cazurilor, este posibil ca implantul sa dureze tot restul vietii pacientului, dar oricare dintre factorii mentionati anterior reprezita un risc care poate juca un rol in slabirea sau scurtarea duratei de viata a implantului dentar. De aceea, controalele regulate la cabinetul stomatologic si igiena adecvata sunt foarte importante.

 

 

 

 

Cauta pe site

+