Eroziunea smaltului dentar: ce trebuie facut si cum se poate evita

Eroziunea smaltului dentar: ce trebuie facut si cum se poate evita

 

Fenomenul dintilor transparenti afecteaza un numar mare de persoane si creeaza disconfort.

Smaltul dentar este cel mai dur si mai rezistent element al corpului uman. Format din 96% minerale si 4% elemente organice, smaltul protejeaza dintii de uzura, dar si de agresiuni externe.

Smaltul dentar este supus unor amenintari, cum ar fi imbatranirea, mestecarea continua, alimentatia precara, bauturile zaharoase, dar si alimentele deosebit de acide.

Smaltul trebuie protejat in special de doua probleme foarte raspandite: eroziunea si abraziunea. Eroziunea se datoreaza contactului cu alimentele si substantele acide, care ataca partea minerala a smaltului declansand asa-numita demineralizare. Acesta este, printre altele, un proces intalnit si in cazul cariilor.

Abraziunea duce la pierderea tesutului dentar in mod special catre gingie, din cauza obiceiurilor nesanatoase, periajului prea energic sau ocluziei incorecte.

Smaltul dintilor nu se regenereaza, consecinta fiind dinti transparenti si demineralizati. Anumite masuri preventive trebuie luate pentru a evita eroziunea in cazul in care se observa dinti transparenti sau semi-transparenti, mai ales la extremitati.

Din cauza eroziunii smaltului, suprafata dintilor pare decolorata, iar varfurile devin transparente si translucide. Cu timpul, dintii devin mai galbeni, datorita unei expuneri progresive a dentinei, cat si a fracturilor si fisurilor.

Smalt transparent: prevenire si tratament

Cercetari recente au descoperit noi tehnici de regenerare a smaltului dintilor in laborator, dar numai anumite precautii si bune practici de igiena orala vor permite evitarea problemei.

Protectia smaltului dentar pate fi realizata:

  • Evitand alimentele daunatoare
  • Evitand mancatul continuu
  • Clatirea cu apa a gurii dupa consumul de alimente acide
  • Urmand o igiena orala corecta cu o periuta de dinti cu peri moi si o pasta de dinti neabraziva
  • Periind dintii de la gingie spre dinte

Exista diferite abordari terapeutice, care depind de amploarea pagubelor pe care le-au suferit dintii. Iata care sunt cele mai utilizate remedii de catre stomatologi:

  • in cazul bruxismului, remediul consta in aplicarea unei gutiere care trebuie purtata noaptea, pentru a proteja dintii
  • daca dintele este grav compromis si eroziunea se afla intr-un stadiu avansat, solutia poate fi reabilitarea protetica a dintelui prin coroane dentare;
  • ca o alternativa la coroane, este posibila utilizarea fatetelor dentare, fixate permanent dupa indepartarea unei cantitati mici de smalt;
  • sigilarea dentara, o terapie cosmetica neinvaziva care consta in aplicarea unei rasini pe dinti, modelata la suprafata pentru a restabili aspectul natural al dintilor.

Preventia este esentiala pentru a impiedica evolutia rapida a fenomenului. Cu ajutorul medicului stomatolog, se poate actiona preventiv in ceea ce priveste nutritia, periajul corespunzator si igiena dentara zilnica.

 

Search

+