Ingrijirea fatetelor dentare

Cum sa ai grija de fatetele dentare

Fatetele dentare sunt realizate dintr-o pelicula foarte subtire de compozit si ajuta la imbunatatirea unor probleme estetice variate. Acestea acopera fata dintelui si corecteaza probleme de culoare, forma, dar pot fi folosite si in cazul dintilor crapati sau ciobiti.

Totusi, fatetele dentare reprezinta un tratament estetic. Inainte de alegerea unui tratament este esential sa consulti medicul specialist. In cazul in care dintii prezinta afectiuni dentare, cum sunt fisurile sau cariile profunde, fatetele nu vor putea rezolva problema estetica.

Cum se aplica fatetele dentare?

Inainte de a fi aplicate, medicul protetician va trebui sa prepare dintele. Adica, se va indeparta un strat subtire de smalt pentru a face loc fatetei. Acest proces este absolut necesar. In caz contrar dintii vor parea foarte grosi si nu vor arata natural. Acest proces este ireversibil, astfel incat dintele va trebui acoperit in permanenta cu o fateta.

Ingrijirea fatetelor dentare

Pentru a te asigura ca fatetele vor rezista cat mai mult, este necesar sa acorzi importanta catorva aspecte.

Practica igiena orala impecabil

Din fericire fatetele dentare nu necesita modificari majore in ceea ce priveste rutina igienei orale. Ideal ar fi sa te speli pe dinti dupa fiecare masa, dar daca o faci de cel putin 2 ori pe zi, poate fi suficient. Utilizeaza de asemenea si ata dentara pentru a indeparta resturile alimentare ce pot ramane intre dinti, apoi clateste cu o apa de gura antiseptica.

Nu trebuie sa te ingrijoreze fatetele. Acestea sunt atasate pe suprafata dintelui cu un adeziv special, astfel incat periajul nu le va afecta. Evita totusi utilizarea unei paste abrazive, pentru a nu zgaria ceramica.

Nu uita de controalele periodice

Chiar daca practici cea mai buna igiena orala, placa bacteriana si tartrul tot isi vor face aparitia. Igienizarea profesionala, detartrajul, poate fi realizat doar in cabinetul stomatologic, utilizand tehnici si tehnologii moderne.

Evita alimentele colorate

Fatetele, la fel ca dintii naturali, se pot colora in timp din cauza unor alimente sau bauturi. Cafeaua, ceaiul, sfecla, vinul rosu sau fructele de padure sunt cunoscute ca fiind unele dintre alimentele ce pot afecta culoarea dintilor. Consuma cu moderatie aceste alimente si spala-te pe dinti dupa fiecare masa.

Evita sa musti din alimente tari sau obiecte

Majoritatea personelor, din cauza stresului sau pur si simplu din cauza unor ticuri, obisnuiesc sa muste din creioare, pixuri sau sa-si roada unghiile. Desi pot parea nesimnificative, aceste obiceuri pot produce fisuri la nivelul dintilor naturali, dar si la nivelul fatetelor dentare.

Poarta noaptea o gutiera

Bruxismul, cunoscut popular ca scrasnitul din dinti, pune o presiune mare pe dantura ta. Cu toate ca fatetele dentare sunt foarte rezistente, presiunea rezultata din scrasnit poate afecta serios atat fatetele, cat si dintii naturali. Gutiera de noapte elibereaza dintii de aceasta presiune si ii mentine intacti.

Programeaza o consultatie de specialitate la medicul protetician si afla mai multe despre fatetele dentare!

Search

+