Ce sa mananci daca porti aparat dentar? Sugestii alimentatie si meniu
Tocmai ti-a fost montat un aparat dentar fix și acum medicul ortodont ți-a dat inclusiv sfaturi despre ce poti si ce nu poti manca in perioada in care trebuie sa tii sarmele acelea pe dintii tai. Trebuie sa respecti aceasta dieta, pentru ca aparatul dentar se poarta cel putin cateva luni ori jumatate de an, si poate sta acolo pana la doi ani. Deci trebuie sa stii ce sa mananci daca porti aparat dentar, atat in primele zile cat si in prima luna si lunile care urmeaza. Iata mai jos cateva sfaturi privind dieta in viata cu aparat dentar.
Ce sa mananci daca porti aparat dentar?
In primul rand ai voie sa mananci sau sau bei orice fel de lichide: apa, suc, lapte, cafea, vin, ciorbe si supe de toate felurile. Ai voie sa mananci mancaruri gatite si alimente cu consistenta moale, precum pireuri, legume fierte si pasate, branzeturi moi, iaurt, unt, oua fierte moi sau omleta, cereale cu lapte, fructe de mare, peste, carne tocata, paste, deserturi moi gen prajituri cu frisca ori crema, torturi, checuri. Aceste mancaruri trebuie sa le consumi in exclusivitate in primele saptamani dupa ce ti-ai montat aparatul dentar.
Alte alimente si mancaruri semi-solide pot fi mancate cand ai un aparat dentar, dupa primele saptamani de la montare, doar daca le tai in bucatele mici – de exemplu merele crude, carnea macra si moale sau pizza.
Cu painea trebuie sa ai grija, pentru ca nu ai voie sa mananci paine prajita, iar daca ai o paine mai rumena in casa iar coaja este tare sau crocanta, e preferabil sa consumi doar miezul.
Ce sa nu mananci daca porti aparat dentar?
Cred ca deja ti-ai dat seama, ca nu ai voie sa mananci mancaruri tari. Asadar, fara fructe tari, seminte, nuci, alune, carne de vanat sau alt sortiment tare, cartofi prajiti crocanti ca si orice alt aliment crocant (chipsuri, sticksuri, etc), ciocolata amaruie, inghetata, mancaruri condimentate, legume crude, citrice (lamai, portocale, mandarine, minole, etc), popcorn, caramele si orice alimente lipicioase, guma de mestecat, muraturi. Aceasta lista de “sa nu mananci” o vei respecta pe tot parcursul tratamentului cu aparat dentar in gura.
Idei de meniu pentru purtatorii de aparate dentare
Micul dejun – cafea, lapte, cereale, paine proaspata, pate de ficat (de casa, daca mananci bio), oua omleta sau fierte moi, branza de tip ricotta, urda, cas proaspat, telemea nematurata, mozzarella.
Pranz: supa cu galuste de gris, ciorba de legume, sarmale, musaca de cartofi sau de vinete, fasole facaluita, pilaf cu legume, carne de pasare fiarta mult timp pe foc mic pana devine moale, hamburger de casa, mamaliguta cu branza de vaci si smantana, paste carbonara sau bolognese, lasagna, pizza (fara sa cosumi marginile tari), peste la cuptor cu legume fierte, salata de vinete, salata de boeuf cu carnea foarte moale, iar la desert mar copt in cuptor cu miere, prajitura cu blat pufos, tort, chec, ciocolata topita, crema de zahar ars.
La cina: tocanita de legume, ghiveci, legume mexicane cu burger la cuptor, kebab, piure de cartofi, gris sau orez cu lapte, papanasi cu dulceata sau frisca, gogosi pufoase, budinca, iaurt, paine proaspata.
E adevarat ca o sa duci dorul fripturilor la gratar, al snitelelor, salatelor de cruditati si snacksurilor de la serviciu, dar rezultatul final va fi meritat acest mic sacrificiu culinar pe altarul sanatatii tale dentare.
Citeste si despre tipurile de aparate dentare si cat costa un aparat dentar!