Importanta tratamentelor stomatologice la copii

Importanta tratamentelor stomatologice la copii

Cand discutam despre sanatatea orala a copiilor, avem 2 aspecte de urmarit:

  • Preventia – cum facem sa nu apara problemele de natura carioasa
  • Tratamentul cariilor – atunci cand ne confruntam cu aparitia cariilor dentare, dar si cu durerea

Preventia inseamna grija alocata pentru a preintampina aparitia cariei dentare, si aici discutam inca din perioada vietii intrauterine despre dozarea vitaminei D la viitoarea mama si apoi de igiena orala din momentul nasterii.

O prima etapa este igienizarea gingiilor inca de dinaintea aparitiei primilor dinti cu comprese umezite in ceai sau ser fiziologic.

Odata cu aparitia primilor este necesara perierea lor cu periute specifice si produse recomandate etapei de varsta, fara fluor pana la 2 ani si apoi cu o cantitate limitata pana la 6 ani.

Regimul alimentar joaca un rol important, si aici discutam de o hranire echilibrata care sa contina fructe si legume, cu limitarea consumului de dulciuri si periajul dentar de cel putin 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Dupa periajul de seara este recomandat doar consumul de apa pentru a evita mediul acid creat de descompunerea resturilor alimentare ramase pe dinti. Tot aici putem discuta despre importanta eliminarii meselor de noapte cat mai timpuriu posibil si inlocuirea lor cu consumul de apa sau ceai neindulcit.

Tot la capitolul preventie vom incadra prima vizita in cabinetul stomatologic, care trebuie sa aiba loc cat mai devreme, inca de la aparitia primilor dinti. Astfel, parintii pot afla aspecte importante despre sanatatea orala si il pot indruma corect pe cel mic. De preferat este ca primul control sa se faca inainte de aparitia primei probleme dentare, tocmai pentru a sti cum sa se previna aparitia acestora.

Odata cu varsta de 3 ani, cand copilul incepe sa colaboreze, putem discuta despre sigilarile molarilor de lapte, o metoda preventiva pentru aparitia cariilor dentare si de periajul profesional in cabinet.

Daca deja copilul se confrunta cu aceasta problema, prima vizita trebuie stabilita de urgenta. O carie aparuta nu se rezolva de la sine. Singura metoda de eliminare a complicatiilor ramane rezolvarea ei in cabinetul stomatologic.

Mitul „e dinte de lapte, va cadea” trebuie sa dispara din gandirea parintelui modern. Este adevarat ca dintii de lapte se schimba, dar varsta la care se realizeaza aceasta schimbare variaza de la 6 la 10-11ani. Cele mai frecvente probleme dentare sunt la nivelul molarilor. Acestia se schimba cu molari permanenti in jurul varstei de 10 – 11 ani. Daca problemele dentare apar la varsta de 3 ani, copilul va suferi de disconfort, durere si nu se va putea alimenta corespunzator pana ala aparitia dentitiei definitive.

Pierderea precoce a dintilor de lapte conduce la aparitia unor probleme serioase de dezvoltare a dintilor permanenti. Astfel, in cazul copiilor foarte mici sau necooperanti, tratamentele stomatologice pot fi efectuate cu ajutorul sedarii profunde, supravegheata atent de un medic anestezist care va monitoriza copilul pe tot parcursul tratamentului.

Problemele dentare nu trebuie ignorate, mai ales in cazul copiilor. Apeleaza la un medic specialist pedodont pentru a preveni si trata corespunzator dantura copilului tau!

Cauta pe site

+