abces dentar

Abces dentar: cauze, simptome si tratament

Daca nu te-ai confruntat pana acum cu un abces dentar, cu siguranta ai auzit cum povesteau alte persoane despre durerile cumplite pe care le-au avut din cauza acestei afectiuni. O infectie dentara reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate, asa ca trebuie sa stii cum sa o recunosti si ce sa faci atunci cand ea apare.

Ce este abcesul dentar?

Abcesul dentar este o afectiune manifestata prin aparitia unor pungi cu puroi in interiorul dintilor, a gingiilor sau a osului dentar. Acesta provoaca dureri puternice in zona afectata si se instaleaza, de regula, in urma unei infectii dentare netratate la timp.

Tipuri de abces dentar

Exista mai multe tipuri de abces dentar, iar in randurile urmatoare vei afla prin ce se deosebesc acestea.

Abces dentar periapical

In abcesul periapical pungile cu puroi sunt localizate la varful radacinii dintelui afectat. Acest tip de abces apare in urma cariilor dentare netratate la timp sau a traumatismelor care afecteaza smaltul dentar si care ii permit infectiei bacteriene sa se instaleze.

Abces dentar parodontal

Abcesul parodontal este localizat pe gingie, aproape de radacina dintelui afectat, fiind consecinta bolii parodontale sau a unui traumatism de dimensiuni mici. Atentie! Abcesul parodontal se poate extinde pana la osul dentar, asa ca nu trebuie sa amani tratamentul.

Abces dentar gingival

Abcesul gingival, la fel ca cel parodontal, este localizat pe gingie, dar se afla mai jos fata de radacina dentara.

Abces dentar – cauze si factori de risc

Iata care sunt motivele care pot determina acumularea bacteriilor si patrunderea lor in gingie sau in interiorul dintilor:

Igiena orala deficitara

Daca dintii nu sunt curatati corespunzator in fiecare zi (periaj dentar de minimum 2 ori pe zi si folosirea apei de gura si a atei dentare), vei risca ca bacteriile sa se inmulteasca in interiorul cavitatii bucale si sa favorizeze aparitia afectiunilor dentare si a infectiilor la nivelul dintilor.

Parodontoza

Pacientii care sufera de boala parodontala sunt mai predispusi sa se confrunte cu un abces dentar, deoarece au gingiile inflamate si pot aparea usor microleziuni (fisuri) care sa permita dezvoltarea infectiilor.

Fumatul

Acest viciu este extrem de nociv pentru cavitatea bucala si poate agrava afectiunile dentare existente, astfel incat acestea sa fie urmate de infectii dentare si abces.

Abces dentar – simptome

  • durere de masea sau de dinti in timpul procesului de masticatie
  • durere puternica care radiaza spre gat si urechi pe partea dintelui afectat
  • durere de cap
  • sensibilitate si durere la contactul cu bauturile sau mancarurile calde
  • dintele devine mobil
  • gust amar in gura
  • stare de rau
  • febra si frisoane
  • gingii inflamate si rosii
  • obraz umflat in zona dintelui afectat

Cum recunoastem un abces dentar la copii?

Parintii se intreaba cum pot recunoaste daca un copil sufera de abces dentar. Trebuie sa stim ca exista anumite semne clare de avertizare ale unui abces dentar la copii, printre care dureri orale si umflaturi faciale. De regula, abcesul dentar poate porni de la o carie pentru ca mai apoi sa se extinda in gingie, asemenea unui cos. Desi frecvent nu apar dureri intiale sau umflaturi, totusi trebuie sa stim ca inflamatia cauzata de abcesul dentar din apropierea dintilor inferiori poate face dificila respiratia, putand afecta caile respiratorii ale copilului. 

Posibile simptome ale unui abces dentar la copii pot fi:

  • Dureri spontane de dinti (neprovocate de masticatie)
  • Durere la mestecat
  • Umflarea fetei
  • Dintii pot deveni sensibili la cald sau la rece
  • Poate aparea febra
  • Ganglionii limfatici de la nivelul maxilarului  sau gatului pot fi umflati

Pentru prevenirea abceselor dentare la copii, cei mici ar trebui sa se spele sau sa fie spalati pe dinti de cel putin doua ori pe zi, imediat dupa aparitia primilor dinti. De asemenea, sfatuim parintii sa verifice periodic dintii copiilor lor pentru a depista din timp eventuale probleme care ar putea aparea.

Tratament abces dentar

Atunci cand banuiesti ca te confrunti cu aceasta afectiune, nu astepta sa treaca de la sine, deoarece acest lucru nu se va intampla. Abcesul dentar poate duce la complicatii grave, asa cum este septicemia, motiv pentru care in loc sa cauti cine stie ce remedii, este vital sa fie tratat la timp de catre un specialist. De asemenea, netratat la timp, abcesul dentar poate duce in anumite cazuri chiar la pierderea dintelui afectat. Iata la ce metode de tratament poate apela medicul stomatolog in functie de gravitatea cazului:

  • Incizia si drenajul puroiului pentru a elimina tot tesutul bolnav si eventual prescrierea de tratament cu antibiotic
  • Obturatia de canal – medicul va scoate nervul dintelui afectat si va reface dintele cu ajutorul plombelor sau a coroanelor dentare
  • Extractia dintelui afectat, in cazul in care acesta nu mai poate fi salvat, urmand sa fie inlocuit cu ajutorul unui implant dentar si coroana.

La ce complicatii poate duce un abces dentar netratat?

Un abces dentar lasat netratat sau tratat necorespunzator poate duce la complicatii, unele grave. Mai jos enumeram posibile complicatii ce pot aparea:

  • Poate aparea un chist dentar. Acesta reprezinta o cavitate plina cu lichid care se poate dezvolta la baza radacinii dintelui afectat de abces. Aceste chisturi dentare au un risc insemnat de infectie. 
  • Atunci cand bacteriile se raspundesc in sinusurile maxilare, poate aparea o sinuzita maxilara, care desi nu este neaparat grava, poate fi dureroasa.
  • Raspandirea bacteriilor poate duce la formarea unui cheag de sange la nivelul sinusului cavernos, rezultand astfel o tromboza.
  • Poate aparea o infectie a zonei sublinguale in urma raspandirii bacteriilor, denumita angina Ludwig.
  • Bacteriile din abces pot intra de asemenea in sange si pot infecta oasele, producand o afectiune numita osteomielita.

Cat dureaza un abces dentar?

Prezentarea la timp la medicul stomatolog si efectuarea tratamentului prescris cu antibiotic si analgezice, prespune ca durearea sa persiste maxim 2-3 zile. Terapia cu antibiotice se va continua atat cat v-a prescris medicul. Odata depasita faza acuta, abcesul dentar trebuie tratat corespunzator prin una din metodele mai sus enumerate.

Cum putem preveni aparitia unui abces dentar?

Pentru reducerea riscului de a dezvolta un abces dentar este important sa avem o igiena orala corespunzatoare si sa vizitam medicul stomatolog de doua ori anual pentru controale si igienizari profesionale.

 

Search

+