Implanturi dentare zigomatice: indicatii, riscuri, preturi
Pacientii care si-au pierdut dintii si al caror os maxilar (arcada de sus) prezinta o atrofie severa care nu se poate corecta prin aditii de os, nu pot beneficia de restaurari cu dinti ficsi pe implanturi dentare clasice. Pentru acestia speranta vine de la implanturile zigomatice, care sunt implanturi dentare lungi ce se insereaza la maxilar, strabat sinusurile, iar varful lor se ancoreaza direct in osul pometelui (osul zigomatic). Operatia de inserare a acestui tip de implanturi dentare este una foarte complexa si necesita colaborarea interdisciplinara a unei intregi echipe de medici specialisti si asistenti: anestezist, chirurg oro-maxilo-facial, chirurg dento-alveolar si specialist in protetica dentara.
Ce dimensiuni au implanturile zigomatice?
Implanturile zigomatice au o inaltime intre 35-55 mm si sunt de 3-4 ori mai lungi decat implanturile traditionale. Lungimea acestora depinde de distanța dintre osul zigomatic si creasta alveolara.
Cui se adreseaza tratamentul cu implanturi zigomatice?
Implanturile zigomatice sunt indicate in urmatoarele cazuri:
- Pacienti edentati total (toti dintii lipsa) sau care mai prezinta pe arcada doar dinti irecuperabili
- Pacienti cu o atrofie osoasa severa (o inaltime extrem de redusa a osului maxilar, care nu permite inserarea implanturilor dentare traditionale)
- Protezare dentara dupa indepartarea unor tumori ale oaselor maxilare
- Pacienti cu sinusuri maxilare de mari dimensiuni, coborate – pentru a evita interventia de sinus lift
Cate implanturi zigomatice se insereaza?
Exista doua tipuri de cazuri:
2 implanturi zigomatice + implanturi normale
Atunci and pacientul prezinta atrofie verticala severa de os in zona posterioara a maxilarului si atrofie verticala moderata in partea anterioara a maxilarului se pot insera implanturi clasice in maxilarul anterior si cate un implant zigomatic pe fiecare parte in maxilarul posterior. In acest fel, lucrarea protetica va fi extinsa pana in zona molarilor, avand un sprijin uniform pe ambele parti.
4 implanturi zigomatice – Quad Zygoma
Atunci cand pacientul prezinta atrofie verticala severa de os atat in zona posterioara a maxilarului cat si in regiunea anterioara a maxilarului se insereaza 4 implanturi zigomatice, doua in maxilarul anterior si doua in maxilarul posterior.
Riscurile implanturilor zigomatice
Riscurile tratamentelor cu acest tip de implanturi vin in primul rand din faptul ca nu orice echipa de medici poate efectua o interventie chirurgicala atat de complexa, avand in vedere ca traseul inserarii implantului zigomatic intalneste formatiuni anatomice importante, cum ar fi sinusurile, orbita ochiului, diferite artere, nervi si vene. Prin urmare este extreme de importanta pregatirea si experienta medicilor in astfel de interventii complexe care prezinta riscuri pentru pacient.
Alternative la implanturile zigomatice
Implanturile subperiostale reprezinta o alternativa foarte buna la implanturile zigomatice, mai ales deoarece un astfel de tratament este mai putin invaziv decat o operatie de reconstructie dentara totala cu implant zigomatic, care presupune o interventie chirurgicala mai complexa si mult mai riscanta.
Inainte de a apela la o reconstructie cu implanturi dentare zigomatice, va recomandam sa consultati un medic specialist pentru a vedea daca alternativa implanturilor subperiostale este mai potrivita pentru cazul dumneavoastra.
Cat costa un implant zigomatic?
Avand in vedere gradul complexitatii interventiei, este evident ca pretul unui tratament cu implanturi zigomatice este mult mai mare decat costul unei restaurari cu implanturi dentare clasice.
Pret implant zigomatic versus cost implant subperiostal
In general pretul tratamentelor cu implanturi zigomatice poate fi similar cu pretul implanturilor dentare subperiostale, insa aceasta depinde de la caz la caz. Avand in vedere ca fiecare caz este unic, se poate face un plan de tratament cu estimare de timp si cost pe baza unei tomografii/CT dentar. Pentru a solicita o oferta va rugam sa completati formularul de consultatie online.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.