Diastema sau strungareata dentara

Diastema sau strungareata – cauze si solutii de tratament

Diastema sau strungareata reprezinta un spatiu dintre doi dinti, care rezulta din discrepanta dimensionarii dintilor. Este cel mai des intalnita intre dintii din fata (incisivi), dar spatiile pot aparea oriunde in gura.

Tipuri de diastema in functie de locul in care apare

Un spatiu intre dintii inferiori se numeste diastema mandibulara, intre incisivii frontali – diastema mediana, iar spatiul intre alti dinti se numeste trema. Conform unui raport publicat in Jurnalul Asociatiei Dentare Americane , intre 1,6% si 25,4% dintre persoane au diastema.

Ce provoaca diastemele sau strungaretele?

La copii, spatiul intre dinti este normal, deoarece maxilarul si dintii sunt in continua crestere. Pe masura ce dintii de lapte cad si cresc cei definitivi, orice spatiu se inchide adesea in mod natural.

  1. Principala cauza a diastemei este o nepotrivire intre dimensiunea dintilor si marimea maxilarului. Daca maxilarul este prea mare si dintii sunt prea mici, atunci acestia nu se vor alinia corespunzator, deoarece exista prea mult spatiu. Dimpotriva, daca dintii sunt prea mari, vor tinde sa se suprapuna, provocand probleme de maloculuzie si aglomeratie dentara.
  2. Edentatia sau lipsa dintilor
  3. Frenul labial superior prea mare. Pielea care se extinde din interiorul buzei pana la gingia de deasupra incisivilor superiori poate creste mai mult. Acest exces de tesut poate provoca o diastema care poate ajunge pana la 6 mm
  4. Alte cauze care provoaca o diastema se bazeaza in general pe anumite obiceiuri: suptul degetului mare, miscari anormale ale limbii sau in momentul inghitirii.

Optiuni de tratament pentru diastema

Diastemele pot avea dimensiuni diferite, de la cativa milimetri pana la dimenisunea unui dinte. O diastema in sine nu este in cele mai multe cazuri o chestiune problematica din punct de vedere medical, insa poate da dificultati la mestecat si un zambet inestetic.

Pentru majoritatea oamenilor, diastema nu reprezinta o problema, in anumite culturi se crede chiar ca aduce bogatie, fertilitate sau noroc.

Reducerea spatiilor dintre dinti nu este in mod normal un proces complicat, cu conditia sa nu fie extrem.

Aparatul dentar

De obicei golurile mai mari necesita tratament cu aparat ortodontic. Aparatele dentare pot fi utilizate pentru a regla pozitia dintilor departati si pentru a reduce spatiile din gura.

La copii este o optiune eficienta de tratament doar daca problema persista si dupa aparitia tuturor dintilor definitivi.

Fatetele dentare

Aparatele ortodontice nu sunt singura solutie pentru umplerea spatiilor. Golurile mai mici pot fi tratate cu fatete dentare ceramice.

O fateta dentara este un strat subtire de ceramica care se ataseaza deasupra dintilor naturali pentru a le modifica forma si / sau culoarea. In cazul diastemei, fatetele vor fi putin mai mari decat dintii naturali, acoperind astfel si spatiul dintre dinti. Acest tratament este destul de simplu si este potrivit adultilor.

Cazul diasteme este foarte mare

Solutia reprezentata de coroane, punti si implanturi dentare functioneaza cel mai bine in cazurile in care spatiul dintre dinti este mare.

Frenectomia

In cazul celor care se confrunta cu fren labial supradimensionat, este necesara interventia chirurgicala numita frenectomie. Aceasta procedura implica taierea frenului si repozitionarea lui pentru a permite o mai mare flexibilitate. Daca frenectomia este efectuata la un copil, spatiul se va inchide singur cu timpul.

Daca pacientul este adolescent sau adult, inchiderea spatiului poate fi realizata cu ajutorul unui aparat dentar. In cadrul clincii Dental Premier beneficiati de experienta vasta a medicilor ortodonti specialisti si de tratamente ortodontice de calitate cu aparate dentare de ultima generatie, rapide, precise si eficiente, fixe sau invizibile. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru aparate dentare fixe, mobile si invizibile.

Cauta pe site

+