Fumatul este al doilea factor de risc major pentru aparitia bolii parodontale
In ultimul timp, fumatul nu pare sa mai fie vazut ca un viciu daunator. Nu putine sunt persoanele care fumeaza si pare ca nu le pasa de bolile la care se supun de buna voie. Cat despre boala parodontala, s-a dovenit ca fumatul este al doilea factor major de risc. Pe primul loc se situeaza neinlaturarea placii bacteriene.
Cum afecteaza fumatul sanatatea dintilor? Vei afla in cele ce urmeaza. Nu uita sa ne contactezi pentru o igienizare profesionala, dar si pentru radiografii si masuratori parodontale pentru a vedea cum evolueaza boala. Detalii direct pe site.
Fumatul si daunele pe care le produce la nivelul cavitatii bucale
Stiintific vorbind, s-a dovedit ca incarcatura bacteriana a pacientilor fumatori este cu mult mai mare decat in cazul lor ce nu fumeaza. Asadar, fumatorii sunt mai predispusi la aparitia de pete nefizionomice de nicotina, dar si tartru pe dinti. In plus, datorita bacteriilor din interiorul cavitatii bucale, multi dintre acestia se confrunta si cu halitoza.
In jur de 50% din cazurile de boala parodontala au ca factor principal fumatul.
Fumatul nu doar ca afecteaza sanatatea orala, ci pana a ajunge acolo, micsoreaza volumul vaselor sanguine. Cantitatea de oxigen ce ajunge la tesuturi este evident mai mica fata de cea de care un nefumator beneficiaza, iar de aici problemele curg in sir.
Cum evolueaza boala parodontala?
In cazul fumatorilor, progresia bolii parodontale este de doua ori mai rapida. De exemplu, in randul celor ce fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi, riscul de aparitie a cancerului bucal creste de 24 de ori.
Totodata, pacientii fumatori reactioneaza mai greu la tratamente, fie ele nechirurgicale, dar in special chirurgicale. Este si cazul implanturilor dentare in aceasta ecuatie.
Noi le recomandam parientilor ce se confrunta deja cu boala parodontala sa renunte la fumat. In cazul in care renuntarea la fumat nu este o optiune pentru voi, va oferim o lista cu sfaturi pe care, daca le urmati, veti contribui la sustinerea sanatatii dintilor.
- Igiena este de baza in acest sens. Ea trebuie realizata corect, fara omiteri de zone sau fara zile pauza. Terapia dentara va poate fi de ajutor aici, in cazul in care vreti sa remediati problemele minore deja aparute;
- Trierea reprizelor de fumat este din nou de mare ajutor. Maxim 10 tigari pe zi ar fi suficiente pentru a tine pe cat mai mult posibil problemele la distanta;
- Igienizarea profesionala si controlul la fiecare 3 luni va sunt de ajutor si ele. De acest lucru ne putem ocupa si noi.
- Radiografiile si masuratorile parodontale o data pe an sunt o alta recomandare venita din partea noastra.
Va asteptam in cadrul paginii noastre pentru mai multe detalii, programari, suport si sfaturi – https://www.dentalpremier.ro/.