reabilitare orala in cazul edentatiei totale cu resorbtie osoasa severa

Solutii de reabilitare orala in cazul edentatiei totale cu resorbtie osoasa severa!

Resorbtia osoasa reprezinta o atrofiere a osului maxilar sau mandibular si se instaleaza in urma extractiilor dentare sau a pierderii dintilor, urmate de o perioada lunga in care dintii lipsa nu sunt reconstruiti cu ajutorul implanturilor si coroanelor dentare. In tot acest timp, din cauza faptului ca nu se mai transmit forte la os, acesta se resoarbe foarte mult, ajunga in multe cazuri in situatia in care pacientii nu mai pot beneficia de dinti ficsi cu implanturi dentare conventionale.

Ce este edentatia?

Edentatia reprezinta o stare patologica caracterizata prin absenta unuia sau mai multor dinti de pe arcada. Edentatia poate fi totala sau partiala, functie de numarul dintilor lipsa. In cele ce urmeaza vom prezenta solutii pentru restaurarea danturii la pacientii cu edentatie totala si atrofie osoasa severa la maxilar si/sau mandibula, pentru care nu se doreste sau nu se mai poate realiza augmentarea osoasa prin reconstructie sau aditie de os.

Edentatie totala cu resorbtie osoasa severa la maxilar

implant subperiostal resorbtie osoasa maxilarIn cazul resorbtiei osoase severe la maxilar cu edentatie totala, in care inaltimea extrem de redusa a osului maxilar nu permite inserarea implanturilor dentare clasice, exista totusi doua solutii pentru pacientii care isi doresc o dantura completa, fixa, functionala si estetica, si anume: implanturile zigomatice si implanturile subperiostale personalizate. Mai jos vom prezenta caracteristicile si diferentele dintre cele doua solutii de reabilitare orala.

Edentatie totala cu resorbtie osoasa severa la mandibula

implant subperiostal edentatie totala mandibulaIn cazul resorbtiei osoase severe la mandibula edentata total, solutia inovatoare pentru o dantura fixa o reprezinta implanturile dentare subperiostale personalizate.

In cele ce urmeaza vom prezenta succint caracteristicile, avantajele si dezavantajele celor doua solutii speciale de reabilitare orala.

Implanturile zigomatice

implanturi zigomaticeImplanturile zigomatice sunt implanturi lungi care se insereaza in osul maxilar, strabat sinusurile, iar varful lor se ancoreaza direct in osul zigomatic. Acestea au o inaltime intre 35-55 mm si sunt de 3-4 ori mai lungi decat implanturile dentare traditionale. Lungimea acestora depinde de distanta dintre osul pometelui (osul zigomatic) si creasta alveolara. Operatia de inserare a acestui tip de implanturi este una extrem de complexa, necesitand colaborarea interdisciplinara a unei intregi echipe de specialisti: anestezist, chirurg oro-maxilo-facial, chirurg dento-alveolar si specialist in protetica dentara. In acelasi timp, acestea prezinta riscuri si costuri mai ridicate.

Implanturile subperiostale

implanturi subperiostale edentatie totala maxilarImplanturile subperiostale nu reprezinta un simplu surub de titan, precum implanturile conventionale, ci utilizeaza un schelet din titan de gradul 5, 100% biocompatibil cu organismul uman, realizat precis si personalizat cu ajutorul laserului, care acopera complet osul maxilar sau mandibular, oferind suport stabil si precis pentru dintii ficsi. Spre deosebire de implanturile zigomatice, implanturile subperiostale pot fi personalizate si utilizate pentru reabilitarea danturii de pe ambele arcade. In imaginea alaturata avem un model de implant subperiostal personalizat pentru restaurarea danturii pe arcada de sus (la maxilar). Acestea prezinta riscuri si costuri mai scazute fata de implanturile zigomatice.

Implanturile subperiostale reprezinta o alternativa ideala la implanturile zigomatice, intrucat un astfel de tratament este mai putin invaziv decat o operatie de reconstructie totala cu implanturi zigomatice, care presupune o interventie chirurgicala mai complexa si mai riscanta.

Aflati mai multe despre restaurarile dentare cu implanturi subperiostale versus zigomatice.

Cauta pe site

+