Adevarul despre ata dentara
Medicul dentist incurajeaza utilizarea zilnica a atei dentare pentru a pastra o igiena orala optima. Cu toate acestea, nu multe persoane efectueaza aceasta tehnica de curatare a dintilor, avand diverse preconceptii. Iata cateva dintre miturile legate de ata dentara.
Mitul 1: Trebuie sa utilizez ata dentara doar atunci cand imi raman resturi alimentare intre dinti
Cu toate ca utilizarea atei dentare ajuta la eliminarea resturilor alimentare prinse intre dinti, acesta nu este singurul motiv pentru care trebuie folosita. Ata dentara ajuta la indepartarea placii bacteriene dintre dinti. Neindepartata, aceasta duce in timp la inflamarea gingiei, la aparitia cariilor dentare si chiar la pierderea dintilor in unele cazuri.
Mitul 2: Este complicat sa utilizezi ata dentara
Ata dentara este foarte simplu de utilizat. Medicul dentist sau igienistul dentar va poate arata cum se foloseste ata dentara, tehnica de baza, iar in cazul in care vi se pare complicat, puteti utiliza ata dentara cu suport. Avantajul este ca puteti igieniza dantura cu ajutorul unei singuri maini, iar accesul catre molari este mult mai usor.
Mitul 3: Utilizarea atei dentare este dureroasa
Daca utilizati tipul potrivit de ata si realizati corect tehnica de igienizare, nu ar trebui sa simtiti nicio durere. Pentru persoanele care sufera de afectiuni gingivale acest proces poate fi putin inconfortabil. Insa pe masura ce utilizarea atei dentare devine o rutina zilnica acest disconfort va disparea. In cazul in care igienizarea este dureroasa, discutati cu medicul dentist in legatura cu tehnica dumneavoastra.
Mitul 4: Nu trebuie sa folosesc ata dentara daca gingiile mele sangereaza
Sangerarea gingivala in timpul utilizarii atei dentare poate semnala existenta unor afectiuni gingivale. Unele persoane utilizeaza o tehnica mult prea agresiva, ceea ce duce la sangerare. Apelati la medicul stomatolog sau la igienistul dentar pentru a deprinde o tehnica optima. Daca observati ca gingiile dumneavoastra sunt inflamate, apelati la un consult de specialitate. Este posibil sa aveti nevoie de o igienizare dentara profesionala cu detartraj si periaj.
Mitul 5: Ata dentara agraveaza retractia gingivala
Ata dentara poate PREVENI retractia gingivala prin faptul ca ajuta la indepartarea bacteriilor si resturilor alimentare dintre dinti. In cazul in care gingia este deja afectata, igienizarea cu ajutorul atei dentare previne dezvoltarea afectiunii.
Ata dentara ajuta la pastrarea sanatatii dentare si la prevenirea afectiunilor gingivale. De aceea trebuie efectuata zilnic si corect. Daca nu sunteti sigur de cum se realizeaza, puteti ruga medicul stomatolog sau igienistul dentar sa va arate cateva tehnici.