Cati dinti are un om? Denumirea si numerotarea dintilor din dantura umana!
Cati dinti are un om?
Dantura umana se schimba pe masura de inaintam in varsta, asa incat numarul dintilor variaza la bebelusi, copii si adulti. Astfel, copiii au un set de 20 de dinti primari sau de lapte, care vor fi inlocuiti cu dintii permanenti pana in jurul varstei de 12-13 ani.
Dantura umana definitiva este constituita din 32 de dinti permanenti, cate 16 dinti pe fiecare arcada dentara in parte.
Pentru a putea realiza planuri de tratament si nu numai, evident ca este nevoie de denumirea si numerotarea dintilor, pentru identificarea individuala a fiecarui dinte.
Denumirea dintilor care alcatuiesc dantura umana
Denumirea dintilor este influentata cumva si de functiile specifice pe care le indeplinesc acestia. Astfel, dintii situati in partea din fata a arcadei dentare se numesc incivisi, canini si premolari, rolul acestora fiind de a prinde si a marunti alimentele.
Dintii situati in partea din spate a arcadelor dentare se numesc molari si sunt utilizati pentru a macina alimentele pana ajung la consistenta ideala pentru a fi inghitite.
Incisivii danturii umane
Dantura umana are un total de 8 incisivi, aflati in partea din fata a maxilarului si mandibulei, cate 4 pe fiecare arcada dentara in parte. Incisivii au o forma plata si margini ascutite care ne ajuta sa muscam din alimente.
Incisivii sunt printre primii dinti de lapte care apar la copii si tot primii care si cad.
Caninii danturii umane
Caninii se situeaza in arcada dentara imediat dupa incisivi, fiind usor de recunoscut dupa forma lor ascutita. Caninii au un rol dublu, ajutand atat la prinderea cat si la ruperea in bucati a alimentelor, fiind situati la colturilor arcadelor dentare, intre incisivi si premolari.
Caninii de lapte (primari) apar intre varsta de 16 si 20 de luni de la nastere, mai inati pe arcada superioara (maxilar) si aopi pe arcada inferioara (mandibula).
In cazul caninilor definitivi (permanenti) ordinea aparitiei se inverseaza, caninii inferiori aparabd la varsta de 9 ani, iar cei superiori erupand in jurul varstei de 11 – 12 ani.
Premolarii la om
Dinti premolari se mai numesc si bicuspide si sunt situati intre molarii din spatele gurii si canini. Premolarii prezinta caracteristici asemanatoare cu ale molarilor si caninilor, avand un rol important in mestecarea alimentelor. Premolarii sunt mai mari si mai puternici decat caninii, prezantand anumite creste care ajuta la sfaramarea si maruntirea alimentelor.
Dantura umana prezinta 8 premolari in total, cate doi premolari in fiecare dintre cele patru cadrane dentare ale gurii. De obicei, primul premolar erupe de regula in jurul varstei de noua ani. Al doilea premolar apare la circa un an mai tarziu, in jurul varstei de 10 ani.
Molarii danturii umane
Dinti molari au cea mai mare dimensiune din dentitia umana, ajutand in timpul procesului masticatiei, sustinand o forta gratie faptului ca sunt ancorati de osul maxilar si mandbular cu 2-4 radacini.
Primii molari apar in jurul varstei de 6 ani, iar cei permanenti erupand pe la circa 12 ani.
Molarii includ si 4 masele de minte, acestea din urma reprezentand ultimul set de dinti care apar in dantura umana.
Extractia maselelor de minte este recomandata de regula atunci cand restul dintilor sunt afectati de pozitia si modul in care acestea au erupt. In cazul in care nu exista suficient spatiu, aparand riscul ca maselele de minte sa modifice alinierea corecta a celorlati dintilor sau sa determine inflamații localizate, infectii, carii dentare ori afectiuni gingivale.
Numerotarea dintilor in dantura umana
Desi exista mai multe sisteme de numerotare a dintilor din care este alcatuita dantura umana, cel mai utilizat sistem este cel care se bazeaza pe o combinatie de doua cifre, XY, precum in schema dinti adulti de mai jos.
In cazul dintilor permanenti prima cifra X indica cadranul in care este situat dintele, dupa cum urmeaza:
1 – Arcada superioara dreapta (maxilarul drept)
2 – Arcada superioara stanga (maxilarul stang)
3 – Arcada inferioara stanga (mandibula stanga)
4 – Arcada inferioara dreapta (mandibula dreapta)
A doua cifra, Y, indica pozitia dintelui in cadranul respectiv. Astfel, dintii sunt numerotati de la 1 la 8 in fiecare cadran, prima cifra indicand incisivul central, iar cifra 8 indicand maseaua sau molarul de minte.
Solutii pentru dinti lipsa
In cazul in care va confruntati cu pierderea dintilor sau dinti lipsa, cea mai buna solutie pentru restaurarea acestora este tratamentul cu implant dentar.
Daca ne transmiteti o radiografie panoramica sau un CT dentar total, medicii nostri specialisti va pot realiza un plan de tratament complet personalizat cu estimare de timp si cost.
Va intivam sa consultati formula de calcul pentru pretul implantului dentar si lista cu oferta de preturi pentru implanturi dentare de calitate superioara.